Najbolj nenavadne živali na svetu

V naravi smo velikokrat priča številnim čudesom, med njimi so tako zaradi genskih posebnosti kot tudi okoljskih vplivov tudi živali. Nekaj najbolj posebnih živali si oglejte v fotogaleriji.

Objavljeno
21. september 2009 17.13
Š. Ro.
Š. Ro.
Ljubljana - V naravi smo velikokrat priča številnim čudesom, med njimi so tako zaradi genskih posebnosti kot tudi okoljskih vplivov tudi živali. Zbrali smo nekaj fotografij in opisov najbolj "čudnih" živali po svetu.


Slika 1: Noel Daniels, raziskovalec iz Wellingtona, je leta 2003 na območju Western Capa v Južnoafriški republiki odkril dvoglavo želvo. Kot je dejal strokovnjak naravoslovnega konzervatorija Ernst Baard, je ta primerek v naravi zelo redek in je najverjetneje posledica genetske delitve med razvojem embrijev.

Slika 2: Podobno se je verjetno zgodilo kači (Macroprotodon Cucullatus), ki so jo leta 2002 našli delavci na vrtu hotela na Mallorci. Ta vrsta kače je pogosta na sredozemskih obalah, doseže pa dolžino od 60 do 70 cm, njen pik pa za ljudi ni posebej nevaren.


Slika 3: Na Tajskem, v provinci Samut Pakarn se je leta 2001 na krokodilji farmi rodil dvoglavi krokodil. Krokodila sta imela skupni spodnji dela telesa, osem nog in dva repa.

 

Slika 4: Zelo posebna je tudi dvoglava sklednica, želva, ki živi v stoječih in počasi tekočih vodah. Na ogled so jo postavili na tajskem vladnem oddelku za ribištvo leta 2000, na njej pa so strokovnjaki tudi preučevali raznolikost favne ob tajski obali. Sklednice, ki so značilne za vse azijske države, večinoma vzgajajo na Tajskem in jih nato veliko izvozijo na Kitajsko in v Tajvan, kjer predstavljajo tudi del prehrane ljudi.

 

Slika 5: Tega dvoglavega telička so leta 1998 na kmetiji Garryja Slifa v Iowi več ur sprvaljali iz materinega telesa.

 

Slika 6: Dvoglavi pujs Rudy se je rodil na kmetiji Vorwald v Iowi leta 1997. Čeprav je večina dvoglavih prašičev mrtvorojenih ali pa umrejo kmalu po rojstvu, se je Rudy vseeno normalno razvil in dosegel približno 68 kilogramov. Pozneje ga je posvojila organizacija za zaščito živali "Pigs Without Partners".


Slika 7: Henry je hobotnica z le šest lovkami, ki so jo našli raziskovalci centra Blackpool Sea Life ob severozahodni obali Anglije. Za "hexapus" strokovnjaki menijo, da je dve lovki izgubila že ob rojstvu in ne v kakšni drugi nesreči. Ta posebna hobotnica je na ogled v morskem živalskem vrtu Anglesey.


Slika 8: Stumpy je štirinoga raca, ki se je leta 2007 skotila na kmetiji v Hampshiru. Zaradi svoje posebnosti se je pojavila tudi v številnih medijih. Kljub deformiranosti se je razvila do normalne višine.

 

Slika 9: V prestolnici Kambodže Phnom Penh se je skotila krava s šestimi nogami. Poimenovali so jo Cham Leck, kar pomeni "čudna', lastnik pa jo je pozneje podaril samostanu, da mu ne bil prinašala nesreče.