Odkrili zaklad neprecenljive vrednosti

V Veliki Britaniji so odkrili zaklad, ki je po besedah arheologov neprecenljive vrednosti. Večinoma gre za zlate in srebrne vojaške izdelke, ki so jih izdelali v sedmem stoletju.

Objavljeno
24. september 2009 18.36
Da. O.
Da. O.
London – Anglež Terry Herbert je s pomočjo detektorja kovin na polju našel zaklad neprecenljive vrednosti. Po besedah arheologov bo odkritje pojasnilo do sedaj še neznani del anglo-saksonske zgodovine.

 

Kot piše CNN, je Herbert odkril za pet kilogramov zlata in skoraj tri kilograme srebra izdelkov. To je kar trikrat več, kot so arheologi odkrili v Sutoon Hooju, ki je do sedaj veljalo za najpomembnejše najdbišče v Veliki Britaniji.


Arheolog Kevin Leahy je ob odkritju dejal, da gre za "neverjetno zbirko materiala, ki je neprecenljive vrednosti“. Herbert je zaklad odkril povsem po naključju, saj je iskanje kovine njegov hobi. Preden se je odločil, da o odkritju obvesti pristojne oblasti, je iz zemlje izkopal kar 500 zlatih in srebrnih izdelkov.


Med odkritimi izdelki je tudi zlat trak, ki ima vgravirane citate iz Biblije. Arheologi menijo, da izdelki izvirajo iz sedmega stoletja, šlo pa naj bi večinoma za vojaške predmete. Vsi najdeni izdelki se trenutno nahajajo v muzeju Birmingham in umetnosti galeriji v Londonu.