Pričetek rajanja v bavarski prestolnici

V Münchnu se je pričel tradicionalni praznik piva Oktoberfest, ki naj bi ga v 16- dneh obiskalo kar šest milijonov obiskovalcev. Prvi vrček piva je natočil münchenski župan Christian Ude.

Objavljeno
19. september 2009 14.59
Da. O./STA
Da. O./STA
München - V Münchnu se je danes začel tradicionalni praznik piva Oktoberfest. Münchenski župan Christian Ude je prvi vrček piva natočil bavarskemu ministrskemu predsedniku Horstu Seehoferju, potem pa se je 16-dnevno rajanje v bavarski prestolnici začelo tudi zares.

Organizatorji v času največje ljudske veselice na svetu, ki se bo letos končala 4. oktobra, pričakujejo šest milijonov obiskovalcev, ki bodo spili najmanj toliko litrov piva. Lani so natakarice in natakarji na mize na Terezijinem travniku, kjer poteka prireditev, v 16 dneh znosili 6,6 milijona litrskih vrčkov piva, obiskovalci pa so med drugim pojedli 104 vole.


Letos bodo morali obiskovalci Oktoberfesta za vrček, t.i. superco, odšteti med 8,10 in 8,60 evra, kar je okoli 30 centov več kot lani.


Oktoberfest prirejajo vse od leta 1810, v svoji dolgi zgodovini pa je bil odpovedan le 24-krat, običajno zaradi vojne ali epidemij nalezljivih bolezni. Na 650 stojnicah so obiskovalcem iz vsega sveta poleg piva na voljo tudi prigrizki in druga zabava, za goste pa skrbi več kot 10.000 natakarjev, kuharjev in drugih gostinskih delavcev.