»Lepo, bomo poznali pa še njega«

Najstarejša Slovenka Katarina Marinič danes praznuje 110. rojstni dan. V novogoriškem domu upokojencev, kjer živi od leta 1997, sta ji voščila tudi predsednik države Danilo Türk ter minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Objavljeno
30. oktober 2009 14.59
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Nova Gorica - Najstarejša Slovenka Katarina Marinič danes praznuje 110. rojstni dan, s čimer se je vpisala na seznam 78 superstoletnikov, oseb starih 110 let in več. V novogoriškem domu upokojencev, kjer Tinca, kot jo kličejo, živi od leta 1997, sta ji voščila tudi predsednik države Danilo Türk ter minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

 

Visok jubilej potrjuje, da je Mariničeva, sicer doma iz Deskel, priča življenju v dveh tisočletjih in treh stoletjih. Svoje starosti se zaveda in je nanjo ponosna. Ko so ji v novogoriškem domu upokojencev povedali, da se bo letošnjega praznovanja rojstnega dneva udeležil tudi predsednik države, je dejala le: "Lepo, bomo poznali pa še njega."

 

Gre za nacionalni dogodek, saj praznuje "najzrelejši cvet vseh slovenskih deklet", tako visoko starost pa je treba spoštovati in se je veseliti, je Tinci voščil Türk. Ob tem je opozoril, da se povprečna življenjska doba v Sloveniji povečuje - letos rojeni otroci lahko pričakujejo, da bodo dočakali 90 let -, kar kaže, da je treba v državi še bolj razvijati medgeneracijsko solidarnost in poskrbeti za starejše.

 

V imenu vlade je slavljenki, ki so ji tudi letos okoli vratu obesili medaljo, posebej pa še zlato lento, voščil minister Svetlik ter zaželel, da bi Tinca komu izdala svoj recept za dolgo življenje. Številnim voščilom na praznovanju so se pridružili tudi okoliški župani in otroci iz vrtca v Desklah, kjer je Tinca pred 110 leti začela svojo življenjsko pot.

 

Sicer v novogoriškem domu upokojencev, kjer se lahko pohvalijo še z enim stoletnikom, pravijo, da je Tinca dobrodušna, vesela, polna življenja in vedno zadovoljna. Razveseli se vsakega obiska, še posebej pa ji je všeč kava, ki ji jo največkrat prinese soseda Kristina.

 

Tinca je dobrega zdravja, tako da zdravnika in zdravil skoraj ne rabi. Še vedno hodi, si sama pospravi posteljo, sama pa postori tudi nujna življenjska opravila. Težave ji povzroča le sluh, a je od lani, ko je dobila slušni aparat, precej bolje, so pojasnili v novogoriškem domu upokojencev, kamor je Tinca prišla pred 12 leti po zlomu kolka.

 

Mariničeva, ki ima tudi stoletno nečakinjo Pepco, katero je pestovala, ko je bila še dojenček, se je kot deveti otrok v družini rodila leta 1899 v Desklah. Osnovno šolo je obiskovala v rojstnem kraju, leta 1915 pa je morala družina zaradi hudih bojev na Soški fronti v begunstvo, tako da je štiri leta preživela v Avstriji.

 

Ob koncu vojne se je družina vrnila na porušeno domačijo, a je Mariničeva za dve leti odšla za deklo k sestrični v Ljubljano. Leta 1929 se je poročila z Rudolfom, ki pa je leta 1967 umrl, otrok nista imela. Tinca ima osem nečakov.