Sirova pojedina

Pogosteje kot kaj izbrati se vprašamo, kako to bogastvo ponuditi. Sir sicer vedno lahko ponudimo na običajnem krožniku ali pladnju, a bolj bo prišel do izraza in drugače bo ostal v spominu, če se odločimo za nekoliko neobičajen način.

Objavljeno
30. april 2009 21.30
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Pogosteje kot kaj izbrati se vprašamo, kako to bogastvo ponuditi. Sir sicer vedno lahko ponudimo na običajnem krožniku ali pladnju, a bolj bo prišel do izraza in drugače bo ostal v spominu, če se odločimo za nekoliko neobičajen način.


Sirova pojedina


Že dolgo je tega, odkar tujim gostom ne ponujamo več tujih sirov. Nekoč so namreč sorodniki pripeljali na večerjo goste iz Skandinavije. V veliki trgovini v središču mesta sem kupila francoske sire! Saj ne morem ponuditi zdenke (kartonske škatle s trikotniki sira za mazanje v srebrni foliji), čeprav sta ga imeli radi obe hčeri. Druge hrane bo dovolj, sem bila pomirjena, le za »nekaj« na koncu moram poskrbeti. Bila sem ponosna, saj bo po večerji, ob kozarčku primorskega vina, božansko zadišalo po Franciji ...

 

Pa sem se osmešila. Skromna gosta se nista mogla načuditi, kako dobro nam gre v socializmu. Ko sem po večerji vsa pomembna postavila na mizo francoske sire, sta bila presenečena, ker nisem ponudila naših. Sama sta nakupila nekaj spominkov iz naše dežele, med siri jima je bil neznansko všeč - si morete misliti?! - prav sir v trikotnikih. Od takrat se pred tujci kitim samo še z našim perjem.

 

Sirova pojedina! Na srečo so še žage, kjer nam prijazno odrežejo nekaj različno velikih in debelih kolutov, ki jih doma s smirkovim papirjem zgladimo, umijemo z vročo vodo in osušimo. Lubja ne odstranimo. Različno velike »krožnike« postavimo na »noge« iz valjev različnih višin. Ali pa same valje uporabimo za podstavke, na primer za sadje. Krožnik za rezanje kruha naj bo brez podstavka, da ne bo nesreče!

Iz priloge Odprta kuhinja