Franjo Tuđman dobil trg v Zagrebu

Zagrebški mestni svet je odločil, da bo travnik ob Trgu francoske revolucije v širšem središču Zagreba spremenil v trg in ga poimenoval po prvem predsedniku samostojne Hrvaške Franju Tuđmanu.

Objavljeno
22. december 2006 15.55
Franjo Tuđman, prvi hrvaški predsednik
Zagreb - Zagrebški mestni svet je odločil, da bo dolga leta neimenovani travnik ob Trgu francoske revolucije v širšem središču Zagreba spremenil v trg in ga poimenoval po prvem predsedniku samostojne Hrvaške Franju Tuđmanu. Svetniki Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) so v četrtek zvečer sejo protestno zapustili, ker s predlogom niso bili zadovoljni. V HDZ namreč menijo, da omenjeni trg za obeležitev spomina na Tuđmanovo zgodovinsko vlogo ni primeren.

Tudi družina Tuđman s sklepom mestnega sveta ni zadovoljna, saj ocenjuje, da si je Franjo Tuđman zaslužil trg v najožjem centru hrvaške prestolnice, morda celo zgodovinski Markov trg med poslopjema sabora in vlade. Svetniki iz vrst SDP so nasprotno trdili, da je njihov predlog najboljši, ker je lokacija novega trga lastninsko in pravno gledano brezhibna, poleg tega pa je Tuđman tam v času osamosvojitve večkrat govoril in vodil množične shode.

Zagrebški Trg dr. Franje Tuđmana bo zgrajen na mestu, kjer so v času Avstro-ogrske monarhije od leta 1889 stale t. i. Rudolfove vojašnice. Poslopja nekdanje vojašnice so kasneje porušili, prostor za trg pa se je dokončno odprl leta 1978. Zagrebški arhitekt Nenad Fabijanić je konec 90. let zmagal na razpisu s projektom ureditve "neuglednega travnika", ki obsega 56.000 kvadratnih metrov.

Načrt, ki predvideva zgraditev parka s sprehajališčem, dolgega bazena, steklenega paviljona in podzemne garaže, je potrdila tudi sedanja mestna oblast, ki je napovedala, da bo ureditev novega trga, na katerem bo tudi Tuđmanov spomenik, trajala od dveh do treh let.