Gadafi ostal brez »šotora zabave«

Libijski voditelj Moamer Gadafi je želel na zemljišču, ki je sicer v lasti Donalda Trumpa, postaviti zaseben šotor namenjen njegovi zabavi. Ameriške oblasti so mu to preprečile, saj bi s tem "kršil zakone mesta Bedford".

Objavljeno
23. september 2009 16.29
Da. O.
Da. O.

New York – Ameriške oblasti so libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju prepovedale postavitev zasebnega šotora, saj naj bi takšna "gradnja“ kršila več zakonov mesta Bedford. Gadafi je šotor želel postaviti na zemlji, ki jo najel od mogotca Donalda Trumpa, namenjen pa bi bil predvsem zabavi v času zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku.


Odvetnik Joel Sachs pojasnuje: "Diplomatska imuniteta ne velja v primeru, ko se zakoni in predpisi kršijo na lokalni ravni. Gre za zasebno zemljo in Gadaffi bo moral upoštevati zakone naše mestne občine. “ Kot še piše britanski BBC, naj bi oblasti v mestu Bedford za Gadafijeve načrte izvedle od ameriške tajne službe.


Donald Trump je v uradni izjavi za medije zapisal, da je bilo "zemljišče za kratek čas najeto s strani partnerjev iz Bližnjega Vzhoda, ki so ali pa niso povezani z Gadaffijem. Dodal je še, da "zadevo že preiskujejo“.


Prejšnji teden so libijske oblasti pristale na pogoj, da šotora ne bodo postavili na libijski zemlji blizu mesta New Jersey, saj je to izzvalo ostro nasprotovanje tamkajšnjih prebivalcev. Meščani New Jerseyja so namreč prepričani, da je prav Gadaffi odgovoren za bombni napad na letalo družbe Pan American leta 1988, v katerem je bilo umrlo tudi nekaj deset družin iz tega mesta.