River in Flynn, sodobna Julija in Romeo

Zaljubljena, zatreskana. Nov mladinski roman prinaša resnico o radostih in tegobah odraščanja.

Objavljeno
14. september 2012 15.41
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Helena Peternel Pečauer, Panorama

Prva ljubezen. Za nekatere zelo aktualno in akutno stanje, za druge bolj ali manj prijetno doživetje nežnega ščemenja v trebuhu, za tretje le že davni nostalgičen spomin.

Izkušnja prve ljubezni je ena in edina. Neponovljiva! Lahko je srečna, morda neuslišana, lahko je zelo romantična ali pa polna čeri.

Pred kratkim je pri založbi Mladinska knjiga izšla novost v svetovni mladinski literaturi. Večkrat nagrajena angleška avtorica, Sophie McKenzie, je napisala knjigo Zaljubljena, zatreskana, ki jo je prevedla Manica Baša.

Roman razkriva, kako lahko nezaupanje povzroči nepotrebno bolečino in kako le prava ljubezen premaga vse ovire.

Pisateljica v njem oriše čarobne trenutke svežih zaljubljencev, hkrati pa mojstrsko razgrinja težave in ovire, s katerimi se srečuje posameznik, ko se njegove sanje o tem, da bi ljubil in hkrati bil ljubljen, izpolnijo v resničnem življenju.

Knjiga prinaša toplo, rahločutno zgodbo o ljubezni, ki zadeva ob čeri, a na koncu strpna in izkušena zapluje v varen pristan. Nedvomno je poučna za mladostnike pa tudi za zaskrbljene starše, ki zaradi generacijskih ovir svojega odraščajočega naraščaja v takšnih okoliščinah pogosto ne razumejo najbolje.

Avtorica skozi zgodbo o River in Flynnu niza vsakdanje zaplete in poudari vrednote, ki so pomembne za utemeljitev in obstoj kakovostnega partnerstva.

River in Flynn se brezglavo zaljubita in predvsem neizkušena šestnajstletna punca se z vso strastjo potopi v svojo prvo veliko ljubezen. Pričakuje dogajanje, o kakršnem je brala v Romeu in Juliji.

Ne traja dolgo, ko ugotovi, da so stvari v resničnem življenju precej drugačne kot v romantičnih pesnitvah in literarnih vzorcih. Njen Romeo, Flynn, je pogosto oddaljen in nedostopen. Veliko energije porabi, da ga potegne iz njegovega sveta, ko sta skupaj.

Pokaže se tudi, da je Flynn precej nagle jeze, kar najstnico prestraši. A kljub temu, prav do tega fanta čuti nekaj posebnega.

Zakaj? Jo sploh ljubi? Je mogoče, da ga bolj kot Riverino srce zanima njeno telo? Punco takšna vprašanja spravijo skoraj ob pamet.

Toda ko se ji Flynn le odpre, se izkaže, da za krhko lupino skriva zgodbo o družinskem nasilju, zaradi katerega je moral prezgodaj odrasti in dozoreti.

Potem pa je tukaj še, oh, spolnost. Kdaj je pravi čas zanjo? Naj River sledi sebi, lastnim občutkom ali Flynnovi potrebi?

Vsekakor je popolnoma negotova. Nič ni tako, kot si je predstavljala, preden ga je spoznala, njena izkušnja ni prav nič podobna Julijini.

Povsem drugačna je tudi od zgodb njenih prijateljic, v nobeni knjigi, reviji ali filmu ni našla recepta za rešitev težav. Za odgovori na mnoga življenjska vprašanja je morala pobrskati kar v svoji glavi in se včasih prepustiti toku.

Ljubezen ima veliko obrazov, a le eden je samo naš. Tvoj. Samo eden opredeljuje specifičnost posameznika v določenem času in prostoru.

Pot dozorevanja ni preprosta. Na njej je vsakdo sam, četudi gre po njej v paru. Sam mora pridobivati znanje, izkušnje, samopodobo in sam sprejemati odgovorne odločitve.

Ko skupaj trčita dva popolnoma različna mlada svetova, se navadno krešejo iskre. Sproži se ognjemet neznanih čustev, romantičnih želja in neizogibno tudi občasnih razočaranj.

Odrasli temu pragmatično rečemo šola življenja.

Precej resnic o takšni šoli v zelo poučni spremni besedi k slovenski izdaji knjige Zaljubljena, zatreskana osvetli in ubesedi psihologinja Vesna Pišek.

Njena razmišljanja, ob doživetjih River in Flynna, mladostnikom in staršem odpirajo oči in jih strokovno usmerjajo na občutljivi poti k zreli ljubezni.