Gripi podobni simptomi lahko skrivajo raka

Svet praznuje svetovni dan ozaveščanja o limfomu, raku limfatičnega sistema. Gre za razmeroma redko obliko raka - v Sloveniji letno odkrijejo več kot 300 novih primerov - katerega pojavnost pa naglo narašča.

Objavljeno
15. september 2009 14.58
Blaž Kondža, novinar Dela in predsednik Društva bolnikov z limfomom
Blaž Kondža, novinar Dela in predsednik Društva bolnikov z limfomom
Ljubljana - Danes, 15. septembra, svet praznuje svetovni dan ozaveščanja o limfomu, raku limfatičnega sistema. Gre za razmeroma redko obliko raka - v Sloveniji po zadnjih podatkih letno odkrijejo več kot 300 novih primerov - katerega pojavnost pa naglo narašča. V teh dneh po svetu potekajo številne ozaveščevalne aktivnosti, ki jih pripravljajo lokalna društva in zveze bolnikov. Svoje aktivnosti ob tem dnevu nam je predstavilo tudi Društvo bolnikov z limfomom, eno od organizacij, ki zastopajo bolnike s to boleznijo.

Tudi letos društvo pripravlja nekaj aktivnosti na področju informiranja širše javnosti, pri čemer izpostavlja njegove vsakoletne potujoče info točke v Mercatorjevih trgovskih centrih - njihov urnik bo objavljen na spletnih straneh društva www.limfom.si v prihodnjih dneh - in posebno spletno mesto www.limfom.over.net, ki je nastalo v sodelovanju farmacevtske družbe Roche, Zavoda Med.Over.Net, Društva bolnikov z limfomom in Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Spletna stran je del akcije Poišči simptom!. Na strani lahko obiskovalci najdejo pomembnejše informacije o bolezni in vse glavne povezave na relevantne spletne strani. Poleg tega pa v času od 10. do 30. septembra v okviru strani www.limfom.over.net poteka posebna nagradna igra, kjer se lahko obiskovalci preizkusijo v reševanju križanke in v njej poiščejo določeno število simptomov in znakov limfoma in tako postanejo kandidati za eno izmed dvesto simpatičnih nagrad.
Poleg tega pa bo letos društvo svoje aktivnosti usmerilo tudi v ozaveščanje splošnih zdravnikov, kar je tudi smernica mednarodnega združenja Lymphoma Coalition, katerega član je društvo. V ta namen pripravljajo posebni diagnostični diagram, ki bo zdravnikom pomagal do hitrejše diagnoze limfoma.

 

Simptomi limfoma

 

In kako lahko odkrijemo limfom (obstaja cela vrsta podtipov te bolezni, ki jih na grobo delimo na dve skupini, Hodgkinove in Ne-Hodgkinove limfome), ki ima ob pravočasnem odkritju za rak odlično prognozo? Bolezen se pogosto kaže s simptomi, ki so podobni prehladnim obolenjem in zato pogosto prezrti. Najpogostejši znak limfoma so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah, lahko pa so simptomi bolezni zelo splošni (nočno potenje, nepojasnjena vročina, izguba telesne teže in utrujenost, kašelj in zasoplost, dolgotrajno srbenje po celem telesu) in jih ljudje pogosto zamenjujejo za manj resna obolenja. Če pri sebi odkrijete te simptome in če ti ne izzvenijo v doglednem času, opozorite svojega zdravnika, naj pomisli tudi na limfom. Če limfoma ne zdravimo, so lahko nekatere vrste smrtne v nekaj mesecih, določene tipe limfoma pa lahko s pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravimo.

 

Zdravljenje limfoma

 

Limfome zdravijo na različne načine, odvisno od podtipa, ki ga skozi diagnostične postopke določijo specialisti onkologi in hematologi. Na voljo je zdravljenje s kemoterapijo, z obsevanjem, presaditvijo kostnega mozga ali perifernih matičnih celic, ter z novodobnimi tarčnimi (biološkimi) zdravili. Bolnik je običajno deležen kombinacije omenjenih načinov, lahko pa se zdravniki odločijo le za eno metodo zdravljenja. Njihova odločitev je odvisna od več dejavnikov: podtipa limfoma, stadija, splošnega stanja bolnika ipd.