Gromozanske meduze potopile ladjo

V vzhodnem delu Japonske se ribiči soočajo s pravimi morskimi pošastmi - gromozanskimi meduzami, ki tehtajo tudi do 200 kilogramov in so pred časom celo potopile deset tonsko ribiško ladjo.

Objavljeno
02. november 2009 22.48
Del telesa, ki ga je oplazila meduza, je treba sprati z morsko vodo
Mo. B.
Mo. B.
Tokio - Japonski ribiči se soočajo s pravimi morskimi pošastmi. Gre namreč za gromozanske meduze, ki so v vzhodnem delu Japonske potopile deset tonsko ribiško ladjo.

 

V mrežo se je namreč ujelo ducat meduz, ki lahko tehtajo tudi do 200 kilogramov. Ko so trije ribiči, ki so lovili v bližini otoka Chiba, poskušali izvleči mrežo, je ribiško ladjo prevrnilo na bok, člane posadke pa je rešila druga ladja. Morje je bilo sicer mirno.

 

V letošnjem letu so morja okoli Japonske preplavile te velikanke. Strokovnjaki menijo, da je to posledica nekaj mesečnih ugodnih vremenskih pogojev za razmnoževanje meduz. V morju pa je tudi vse manj naravnih plenilcev, kot so želve in nekatere vrste rib.

 

Meduza Nomaru lahko doseže dva metra v premeru. Nazadnje je ta vrsta meduze "okupirala" Japonsko leta 2005. Posledica velikega števila meduz so bile
poškodovane ribiške mreže, ribe pa zaradi strupa meduz niso bile užitne. Nekaj ribičev je utrpelo tudi poškodbe.