Heker zaobšel zloglasno AACS zaščito

Na internetu se bliskovito širi vest o “razbitju” novega zaščitnega sistema AACS za optične pomnilniške medije nove generacije, ki uporabnikom preprečuje izdelavo varnostnih kopij HD diskov.

Objavljeno
29. december 2006 10.00
Los Angeles – Korporacije, ki so uvedle nov zaščitni sistem AACS (Advanced Access Content System) za optične pomnilniške medije nove generacije ( HD-DVD, Blu-ray Disc), že preiskujejo trditve hekerja, ki trdi, da je razbil to novo zaščito proti piratstvu.

Omenjeni heker, ki se na spletnih forumih predstavlja z imenom Muslix64, je na internetu namreč objavil razlago, kako lastonoročno odkleniti oziroma zaobiti enkripcijo AACS, ki uporabnikom preprečuje izdelavo varnostnih kopij HD diskov, saj je uporaba omejena zgolj na izbrane naprave.

Poleg tega pa je heker izdal tudi programsko opremo (2. janurja pa naj bi izdal še izvorno kodo), ki s pomočjo dekripcije omogoči dostop do podatkov na disku; v dokaz pa je objavil še video posnetek, kjer prikazuje kako zaobiti zaščito in kopirati nekatere popularne filme kot sta na primer Warner Brosov “Full Metal Jacket” in film Universal Studia “Van Helsing”.

AACS so razvile družbe Walt Disney, Intel, Microsoft, Toshiba in Sony za zaščito formatov, ki podpirajo video v visoki ločljivosti.