Hitler častni meščan Bad Doberana

Občinski svet mesta Bad Doberana, ki bo letos junija gostilo vsakoletni vrh G8 in Rusije, se bo še nocoj sestal na izredni seji, na kateri bodo Hitlerja predvidoma zbrisali s seznama častnih meščanov.

Objavljeno
02. april 2007 17.43
London - Nemci se sramujejo dejstva, da Adolf Hitler še naprej ostaja častni meščan Bad Doberana, mesta, ki bo gostilo vsakoletni vrh sedmih industrijsko najrazvitejših držav in Rusije (G8). Občinski svet mesta se bo še nocoj sestal na izredni seji, na kateri bodo Hitlerja predvidoma zbrisali s seznama častnih meščanov. "Gre za politično formalnost," je povedal župan Hartmut Polzin.

V obdobju nacizma je več kot 4000 mest Adolfa Hitlerja počastilo z naslovom častnega meščana. Po letu 1945 je večina mest te častne nazive razveljavila, a Bad Doberana ni bilo med njimi. V obdobju komunizma je mesto dalj časa poskušalo pozabiti preteklost, kot pa da bi se soočilo z njo.

Tako je vse do danes Hitler ostal častni prebivalec mesta, sedaj pa je zaradi prihajajočega vrha G8 mestni svet nenadoma spoznal, da führer v knjigi častnih meščanov ne meče dobre luči na mesto. Vrh voditeljev skupine G8 bo sicer med 6. in 8. junijem letos potekal v Heiligendammu, enem od predelov Bad Doberana ob Baltskem morju, ki je bil nekoč del Vzhodne Nemčije.