Hitlerju grozi odvzem državljanstva

V Nemčiji se je pojavila zahteva, da bi nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju skoraj 62 let po njegovi smrti odvzeli nemško državljanstvo.

Objavljeno
11. marec 2007 19.35
Ni ga zdravo oponašati
Berlin - V Nemčiji se je pojavila zahteva, da bi nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju skoraj 62 let po njegovi smrti odvzeli nemško državljanstvo. Članica vladajoče socialdemokratske stranke (SPD) iz nemške zvezne dežele Spodnja Saška Isolde Saalmann je namreč pobudnica zahteve, da se preuči, ali je mogoče razveljaviti nemško državljanstvo, ki ga je Hitler dobil leta 1932. S tem bi po njenem naredili "simbolični korak".

Hitler, ki je bil rojen v Avstriji, je nemško državljanstvo pridobil 25. februarja 1932 v mestu Braunschweig. Saalmannova, ki je poslanka v deželnem parlamentu Spodnje Saške in zastopa to mesto, je dejala, da želi s to potezo prekiniti razvpito povezavo med njenim mestom in nacističnim voditeljem.

Hitler je leta 1925 zaprosil za razveljavitev avstrijskega državljanstva z razlogom, da že od leta 1912 živi v Nemčiji in je v prvi svetovni vojni služil v nemški vojski. Avstrija je njegovo prošnjo odobrila, nakar je bil Hitler kar sedem let brez državljanstva. Ko so mu leta 1932 ob odobritvi nemškega državljanstva čestitali, je odvrnil, naj ne čestitajo njemu, ampak Nemčiji.