Hitlerju odvzeli častni naziv

Nekdanji nemški nacistični voditelj Adolf Hitler ni več častni meščan Bad Doberana. Člani občinskega sveta so si bili enotni, da je potrebno Hitlerja izbrisati s seznama tamkajšnjih častnih meščanov.

Objavljeno
03. april 2007 19.02
Prihod Adolfa Hitlerja v Maribor, 26. aprila 1941
Berlin - Nekdanji nemški nacistični voditelj Adolf Hitler ni več častni meščan Bad Doberana, mesta, ki bo med 6. in 8. junijem gostilo vsakoletni vrh sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G8).

Člani občinskega sveta so si bili namreč na ponedeljkovem zasedanju enotni, da je potrebno Hitlerja izbrisati s seznama tamkajšnjih častnih meščanov, so danes sporočili iz urada župana.

Večina mest je naziv že razveljavila

V obdobju nacizma je več kot 4000 mest Adolfa Hitlerja počastilo z naslovom častnega meščana, mesto Bad Doberan pa mu je naziv podelilo leta 1932, skoraj leto pred njegovim prevzemom oblasti v Nemčiji. Po letu 1945 je večina mest te častne nazive razveljavila, a Bad Doberana ni bilo med njimi.

Mestne oblasti so sicer menile, da se je naziv avtomatično prekinil s Hitlerjevo smrtjo leta 1945, vendar so se zaradi opazk v tujih medijih odločile, da bodo Hitlerja uradno zbrisali iz knjige častnih meščanov, s čimer naj bi se izognili možni osramotitvi med zasedanjem vrha G-8.

Vrh voditeljev skupine G8 bo sicer med 6. in 8. junijem letos potekal v Heiligendammu, enem od predelov Bad Doberana ob Baltskem morju, ki je bil nekoč del Vzhodne Nemčije.