ICE v vsak mobilni telefon

Po Sloveniji je zaokrožila pobuda, naj si v svoj mobilni telefon shranimo kontaktno številko človeka, ki bo obveščen o naši nesreči.

Objavljeno
18. marec 2007 08.00
Z mobilnikom v krsto
Ljubljana - Telefonsko številko svojih bližnjih, za katere želite, da jih obvestijo v nujnem primeru oziroma če se vam kaj zgodi, shranite v mobilnem telefonu pod ICE (In Case of Emergency). Začetek zgodbe o nastanku ICE sega v julij 2005, ko so London pretresli bombni napadi. Bob Brotchie, vodja urgentne ambulante službe East Anglian Ambulance NHS Trust, je zaradi težav, pri katerih je naletel ob seznanjanju sorodnikov ranjenih v tem terorističnem napadu, sprožil pobudo o vnosu številke ICE v vsak mobilni telefon.

Pobuda se je razširila v številne države, pred kratkim je po elektronski pošti zaokrožila tudi po Sloveniji. Z določenimi zadržki jo podpirajo policisti in reševalci, nekateri strokovnjaki pa opozarjajo, da jo je treba skrbno doreči, saj se nanaša na zelo občutljive osebne podatke posameznika. Po zakonu imajo starejši od 15 let namreč pravico, da obvestilo o neprijetnem dogodku svojcem odklonijo. Poleg tega obstaja bojazen zlorabe številke kontaktne osebe.

Več o tem si preberite v Nedelu.