Indonezija v kratkem brez 2000 otokov

Zaradi dviga gladine morja, ki je posledica globalnega segrevanja, bi lahko Indonezija do leta 2030 ostala brez 2000 od 18.000 otokov.

Objavljeno
29. januar 2007 17.08
Džakarta – Zaradi dviga gladine morja, ki je posledica globalnega segrevanja, bi lahko Indonezija do leta 2030 ostala brez 2000 od 18.000 otokov, je danes izjavil indonezijski minister za okolje Rachmat Witoelar. Poleg tega bo zaradi vremenskih sprememb naslednje leto trpela tudi proizvodnja riža.

Zadnja ocena vplivov globalnega segrevanja na to otoško državo je najbolj črnogleda doslej. "Stanje je zelo, zelo resno," je na tiskovni konferenci v Džakarti dejal Witoelar. Večina otokov je sicer nenaseljenih, vendar Witoelar ni natančno povedal, ali je kateri izmed ogroženih otokov tudi naseljen.

Zapoznelo monsunsko deževje ter kasnejše obdobje vročine so ogrozili tudi proizvodnjo riža v pretežno revnih predelih države. Obstaja strah, da bo zaradi tega v naslednjem letu primanjkovalo riža, je povedal Witoelar.

Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi izvršni sekretar Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja Yvo de Boer, ki se je v Džakarti udeležil razprave o konferenci ZN o podnebnih spremembah, ki bo decembra na indonezijskem otoku Bali. Konference se bodo udeležili okoljski ministri iz 80 držav, ki bodo razpravljali o tem, kaj je potrebno storiti po izteku Kjotskega protokola leta 2012.