FBI v preiskavo vdora v elektronsko pošto podjetja Google

Ameriška zvezna policija FBI se bo vključila v preiskavo obtožbe o vdorih v sistem elektronske pošte podjetja Google s strani kitajskih hekerjev.

Objavljeno
02. junij 2011 08.21
Posodobljeno
02. junij 2011 08.21
A. V. B., J. G., Delo.si
A. V. B., J. G., Delo.si
Washington - Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je danes napovedala, da bo zvezna policija FBI preiskala obtožbe o vdorih v sistem elektronske pošte podjetja Google s strani kitajskih hekerjev, poroča STA. Po njenem mnenju gre za resne obtožbe, saj so vdirali tudi v pošto visokih ameriških državnih uradnikov.

Kitajski hekerji so stotim uslužbencem južnokorejske in ameriške vlade ter kitajskim političnim aktivistom ukradli vstopna gesla za Googlovo storitev Gmail, poroča britanski Guardian. Napadi so bili zelo sofisticirani, saj so bili usmerjeni na točno določene osebe. Hekerji so napisali elektronsko pošto, ki je bila po vsebini relevantna za prejemnika, klik na sporočilo pa jih je odpeljal na stran, ki je ukradla njihovo vstopno geslo ali pa je vsebino poštnega nabiralnika preusmerila na drug naslov. Po Googlovih izsledkih je bil vir napadov v poklicni vojaški šoli na Kitajskem. Računalniki te šole so bili vpleteni v napad na Google že pred 17 meseci. Zaradi zapletenosti napadov in dejstva, da hekerji od njih niso imeli materialnih koristi, v ZDA domnevajo, da bi lahko za napadi stala kitajska vlada. Ta je vpletenost že zanikala.

Potrebujemo pogodbo o neširjenju kibernetskih napadov

Po tem, ko je ameriška vlada ta teden kibernetske napade označila za dejanje vojne, so na njihovo širjenje opozorili tudi na konferenci o kibernetski varnosti v Londonu. Delegati so menili, da se izdelava orodij za napade širi v takšni meri, da bi za njihovo omejevanje potrebovali podobno pogodbo, kot je danes v veljavi za neširjenje jedrskega orožja. Kibernetski napad lahno namreč popolnoma ohromi državo, je izjavil eden izmed udeležencev konference, Michael Rake s telekomunikacijskega podjetja BT Group.