Konferenca o sodobni tehnologiji v šolah: učitelje zanimajo nove tehnologije

Na različnih dogodkih o uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije pri pouku zvrstilo več kot 1100 udeležencev.

Objavljeno
18. april 2011 09.11
Posodobljeno
18. april 2011 09.21
Nevenka Žolnir, notranja politika
Nevenka Žolnir, notranja politika
Kranjska Gora – Z usposabljanjem sodelavcev projekta e-šolstvo se je v soboto končala peta mednarodna konferenca Splet izobraževanja in raziskovanja z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT) – SIRikt 2011 –, ki je največji dogodek s tega področja pri nas. Od torka do konca tedna se je na različnih predstavitvah in predavanjih zvrstilo več kot 1100 udeležencev, med katerimi je bilo veliko učiteljev.

Na voljo so imeli 250 prispevkov domačih in tujih predavateljev, katerih osrednja tema je bila pot k e-kompetentni šoli, tako da so imeli veliko priložnosti za izmenjavo izkušenj, spoznavanje novosti in primerov dobre prakse. Šolski minister Igor Lukšič je v uvodnem nagovoru uporabo sodobnih tehnologij pri pouku označil za potrebo današnjega časa, saj nas spremlja na vseh življenjskih področjih. Projekt e-šolstvo, ki vključuje izobraževanje in podporo učiteljem za delo z IKT ter razvoj e-gradiv, je na pol poti, in kot so menili udeleženci, preskoka k novim metodam kljub velikim prizadevanjem ni mogoče narediti čez noč.

»Učitelji se vse bolj zavedajo, da so v šolskem prostoru potrebne spremembe, in velik obisk naših seminarjev – od marca 2009 do januarja 2011 smo jih zabeležili več kot 17.000 – ter vsako leto večja udeležba na konferenci kažeta, da večino novosti zanimajo. Povabili smo veliko tujih strokovnjakov, tako da so imeli možnost spoznati različne prakse, na delavnicah pa so bili prikazani konkretni primeri interaktivnega pouka,« je po koncu konference povedala Breda Gruden, vodja e-središča v projektu e-šolstvo, v okviru katerega vsako leto v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo, zavodom za šolstvo in javnim zavodom Arnes pripravijo omenjeno konferenco.

Da bi šole spodbudili k uporabi IKT, so razpisali štiri nagradne natečaje in letos med drugim izbrali tudi najbolj e-kompetentno šolo. Prvo nagrado je dobila OŠ Brežice, kjer so zelo napredni pri informatizaciji šole in načrtno spodbujajo izobraževanje učiteljev za uporabo sodobne tehnologije.