Nokia n9: prepozen mobilnik brez pravega smisla

Model na trg prihaja ob prehudi konkurenci 
in s previsoko ceno. Ljubitelji znamke bodo morali počakati linijo lumia.

Objavljeno
25. november 2011 19.34
Posodobljeno
27. november 2011 11.00
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo

Ljubljana – Na slovenski trg je končno prišel eden najbolj izmuzljivih Nokijinih modelov doslej. Pametni telefon z oznako n9 in novim operacijskim sistemom meego naj bi pokazal nekaj novega v mobilni telefoniji, vendar mu tega cilja ne uspe doseči.

Pred kakšnim letom bi bil morda konkurenčen. Glavni problem modela n9 je že to, da je Nokia sistem meego opustila in tako kupujemo mačka v žaklju. Ne vemo, kolikšna bo podpora proizvajalca in razvijalcev, kar lahko pomeni ali veliko ali pa zelo malo dodatnih aplikacij. Bolj verjetna je druga možnost. Kar bi še lahko požrli, če bi bil sam izdelek res presežek in če ne bi stal toliko kot iphone.

Začnimo z dobrimi platmi. Ohišje telefona je eno najboljših in najlepših, kar jih je Nokia oblikovala in izdelala v zadnjih petih letih. Ni čudno, da so ga uporabili tudi za model lumia 800 s sistemom windows phone. Prav tako je zelo dober zaslon, preseneti pa še uporabniški vmesnik, ki se zanaša izključno na gibe s prstom, saj telefon nima fizičnih gumbov. Tako se med programi in izbirniki sprehajamo s potegom prsta od roba ohišja do sredine zaslona. Všečno, vendar zgolj zaradi tega telefona pač ne bomo kupili.

Zdaj pa slabše plati. Po strojnih lastnostih je telefon na ravni lanskih modelov in opazno podhranjen. Ali pa je programska oprema slabo optimizirana. Kakorkoli, delovanje telefona ni povsem gladko, saj se vsake toliko za sekundo zatakne, zaustavi, zamrzne. Potem pa naprej. Še najbolj opazno in moteče je to pri igrah.

Vendar se dogaja tudi drugod in kakšen pritisk je bilo treba ponoviti, preden ga je telefon zaznal. Pričakovali smo kakšno inovativno funkcijo, program, a ga nismo našli. Vse skupaj je zelo podobno kot v drugih sistemih (android, ios … ), čeprav je prednameščena ponudba programov kar obsežna. Večina programov ima tudi zelo malo možnosti prilagajanja in naprednih funkcij. Tako denimo glasbeni in video predvajalnik poznata kup kodekov, a ponujata zelo osnovne funkcije.

Fotoaparat je spodoben, tako kot pri večini Nokijinih modelov, vendar ne more rešiti splošnega vtisa. V zdajšnji konkurenci vrhunskih pametnih modelov (iphone 4s, samsung galaxy s 2, htc sensation (xe) … ) in ob postavljeni ceni je nokia n9 naprava za tiste, ki z njenim lastništvom želijo nekaj sporočiti. Vsem drugim nakupa ne priporočamo.