Slovenija vključena v Google Street View

Google bo še letos izvedel prva posebna projekta: notranjost predsedniške palače in fotografiranje smučišč.

Objavljeno
30. januar 2014 08.23
Posodobljeno
30. januar 2014 08.23
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Ljubljana - Ameriški spletni velikan Google je v praksi sinoči, danes pa tudi uradno vključil storitev street view (Ulični pogled) tudi za Slovenijo. S to storitvijo se je mogoče v Googlovih spletnih (in mobilnih) zemljevidih navidezno pomikati po ulicah in turističnih znamenitostih.

Slovenija je 55. Država, ki jo je Google vključil v to storitev, pri čemer še vedno manjka nekaj članic Evropske unije. Bi se pa naša država v uličnem pogledu morda znašla že kako leto prej, če ne bi usklajevanja med Googlom in informacijsko pooblaščenko trajala precej dolgo. Spletni velikan je sicer ulični pogled predstavil leta 2007, takrat še kot eksperimentalni projekt, najprej pa je seveda vključil ameriška mesta. Potem je dodal Kanado, zahodno Evropo, zdaj pa se osredotoča predvsem na Azijo.

Fotografiranje slovenskih ulic, ki so ga izvajali s petimi do desetimi avtomobili, se je začelo junija lani, trajalo pa je do konca oktobra. Googlovci imajo za koordiniranje projekta v Evropi ekipo v švicarskem Zürichu, ki jo vodi Ulf Spitzer, za tehnološko plat projekta pa skrbijo Googlovci na sedežu korporacije v ameriškem Mountain Viewju. Fotografije sicer nalagajo na strežnike v podatkovnem središču v Evropi.

Različni nameni uporabe uličnega pogleda

Ulf Spitzer ni mogle povsem natančno povedati, kako velik delež slovenskih krajev je pokrit z uličnim pogledom, je pa zagotovil, da so Slovenijo prekrižarili po dolgem in počez po javnih cestah. Tudi po naših opažanjih je vključenega precej podeželja, ne samo večji kraji. Google samodejno zabriše obraze in registrske tablice na fotografijah, vsakdo pa lahko neposredno v storitvi označi, kaj bi rad videl, da bi bilo še zabrisano, in zahtevo pošlje Googlu. Tam züriška ekipa zahtevo pregleda in ji ugodi, če je utemeljena, je pojasnil Spitzer. Po njegovih besedah je sicer teh primerov po začetnem negodovanju v Nemčiji pred leti vse manj.

Uporabniki imajo ulični pogled radi za različne namene, je dejal Spitzer. Mariskdo ga uporablja ob prodaji ali kupovanju nepremičnin. Raznašalci pic si vnaprej pogledajo, kam bodo odpeljali obrok. Gasilci ali urejevalci vrtov preverijo, kje lahko pred stavbo parkirajo. Google pa fotografije ulic uporablja tudi za izboljševanje svojih zemljevidov. Na vprašanje, kako pogosto osvežujejo fotografije, je vodja projekta odgovoril, da določenega osveževalnega cikla nimajo, se pa vse bolj odzivajo na pobudo uporabnikov, če se okolica bistveno spremeni.

Znotraj uličnega pogleda so določene posebne znamenitosti, denimo stadioni, smučišča, stolpnice in podobno. V Sloveniji bosta prva taka projekta, ki ju bo Google izvedel letos, predstavitev notranjosti predsedniške palače in fotografiranje smučišč.

Uličnega pogleda so veseli turistični delavci, je povedala Karmen Novarlič, ki v agenciji Spirit vodi oddelek za turizem. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je prepričan, da ga bodo učitelji s pridom uporabljali med poukom, glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič pa je dodal, da je street view eden prvih primerov naslednje generacije lokalizacije storitev in da bomo Slovenci ohranili svojo identiteto, če bomo napredne tehnologije uporabljali v slovenščini in v Sloveniji. Želi pa si, da bi bila pri naslednji storitvi naša država 25. Po vrsti, ki bi jo dobila, ne 55.