Telekom in Simobil: Diagnostičnih programov ne uporabljamo

Operaterja zanikata, da bi bil na njihovih telefonih nameščen carrier IQ ali kakšen podoben program.

Objavljeno
02. december 2011 14.30
Posodobljeno
02. december 2011 17.00
Na preizkusnem telefonu nismo našli programa carrier IQ.
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Ljubljana – Potem, ko sta ameriška mobilna operaterja Sprint in AT & T priznala, da na pametne telefone, ki jih prodajata, nameščata diagnostični program carrier IQ, se je takoj postavilo vprašanje, kdo vse to še počne.

Trevor Eckhart, ki je razkril, da omenjeni program počne še kaj drugega, kot zgolj sporoča operaterju podatke o napakah v omrežju, je objavil tudi programček (dostopen je tukaj), s katerim je mogoče preveriti prisotnost programa carrier IQ (ali podobnega) na telefonu.

Edini pogoj je, da je na telefonu omogočen korenski dostop (t. i. root). Sami smo preverili na preizkusnem telefonu samsung galaxy s 2, ki nam ga je posodil Mobitel, in tovrstnega programa na njem nismo našli.

V Telekomu so poudarili, da v omrežju Mobitel tega ali podobnih programov na terminalih uporabnikov ne uporabljajo.

»V omrežju ne uporabljamo podatkov, ki bi jih zbirale aplikacije na telefonih, prav tako od proizvajalcev nismo bili obveščeni o takšni možnosti,« so zapisali.

Nadzor kakovosti delovanja omrežja po njihovih pojasnilih temelji na običajnih orodjih upravljanja napak in upravljanja zmogljivosti v skladu s standardi 3GPP.

Ob reklamacijah v tem operaterju preverijo prometne podatke, ki se po (zakonsko) določenem času anonimizirajo in brišejo.

Nadzor dostopa do prometnih podatkov lahko nadzorujejo zunanji organi (denimo informacijski pooblaščenec). Tudi v Simobilu so pudarili, da omenjenega ali podobnih programov ne uporabljajo in jih ne zahtevajo od ponudnikov mobilnih telefonov.