Internet pretresa (ameriške) medije

V ameriški medijski industriji se je v minulem letu še povečevalo število ljudi, ki jim je splet glavni vir novic. Posledica: dvakratno povečanje števila ukinjenih delovnih mest.

Objavljeno
27. januar 2007 13.37
New York - Internet povzroča pravi pretres v ameriški medijski industriji, saj je ta v minulem letu, ko se je nadalje povečevalo število ljudi, ki jim je splet glavni vir novic, zabeležila skoraj dvakratno povečanje števila ukinjenih delovnih mest.

Po podatkih newyorškega podjetja Challenger, Gray and Christmas je bilo v letu 2006 ukinjenih 17.809 delovnih mest v medijih, kar je 88 odstotkov več kot v letu 2005, ko jih je bilo ukinjenih 9453. Ta trend se bo po pričakovanjih nadaljeval - samo v prvi polovici januarja so medijska podjetja najavila ukinitev 2000 delovnih mest.

Do boljših časov naj bi po ocenah analitikov prišlo šele, ko bodo mediji znali s svojimi spletnimi storitvami zaslužiti toliko, kot zdaj izgubljajo s klasičnimi storitvami.

Najstarejši časopis na svetu poslej le na spletu

Tudi najstarejši časopis na svetu, švedski Post och Inrikes Tidningar (PoIT), od začetka tega leta izhaja le v elektronski obliki. Časnik, ki je bil v 17. in 18. stoletju glavno čtivo švedskih bralcev, se je v 19. stoletju preusmeril s poročanja o dnevnih dogodkih na objavljanje obvestil podjetij ter finančnih in pravnih institucij.

Najstarejši časopis na svetu sta leta 1645 ustanovila švedska kraljica Christina in njen kancler Axel Oxenstierna. Čeprav že več kot sto let ne objavlja poročil o dnevnih dogodkih, ga Svetovno časopisno združenje šteje za najstarejši še delujoči časopis na svetu. PoIT je tudi sedaj, ko izhaja le v elektronski obliki, še vedno uradno sredstvo obveščanja švedske vlade. Tako je že od 17. stoletja naprej, ko so status časopisa določili z zakonom.

Prehod na elektronsko obliko je seveda velika sprememba, ki je nekatere celo "razžalostila, toda hkrati gre za normalen korak", je dejal novi glavni in odgovorni urednik PoIT Roland Haegglund. Po njegovih besedah bo sprememba poživila časopis. "Vsekakor bo razširila krog naših bralcev - po novem ga namreč lahko berejo vsi z dostopom do interneta in to brezplačno," je še dodal.