Internet tudi brazilskim Indijancem

Brazilska vlada bo zagotovila brezplačen internetni dostop indijanskim plemenom v amazonskem območju, s čimer želi prispevati k varovanju največjega tropskega gozda na svetu.

Objavljeno
31. marec 2007 14.00
Prek satelitskih povezav naj bi internetni dostop zagotovili okrog 150 skupnostim, med katerimi so mnoge sicer dosegljive le z rečnimi ladjami
Rio de Janeiro - Brazilska vlada bo zagotovila brezplačen internetni dostop indijanskim plemenom v amazonskem območju, s čimer želi prispevati k varovanju največjega tropskega gozda na svetu.

Okoljski in komunikacijski minister sta namreč podpisala dogovor z leta 2003 ustanovljeno mrežo za nadzor, zaščito in izobraževanje Forest People's Network, v skladu s katerim bo - prek satelitskih povezav - internetni dostop zagotovila okrog 150 skupnostim, med katerimi so mnoge sicer dosegljive le z rečnimi ladjami. Na ta način bo vlada prebivalcem ob Amazonki omogočila, da hitro prijavijo morebitne nezakonito delujoče drvarje, kmete in rudarje ter zaprosijo za pomoč. S tem naj bi okrepili boj za ohranjanje tropskega gozda.

V okviru omenjenega projekta bodo mestne oblasti in vlade zveznih držav najprej na izbranih območjih globoko v deževnem gozdu postavile telecentre z računalniki, zvezna vlada pa bo nato priskrbela satelitsko povezavo.