Išče se stroj za obiranje kokosov

Vlada indijske zvezne države Kerala ponuja milijon rupij (14.300 evrov) nagrade tistemu, ki bo pogruntal, kako obirati kokose, ne da bi bilo treba plezati na visoke palme.

Objavljeno
28. avgust 2009 09.55
Anton Mikac
Anton Mikac
Kerala - Vlada indijske zvezne države Kerala ponuja milijon rupij (14.300 evrov) nagrade tistemu, ki bo pogruntal, kako obirati kokose, ne da bi bilo treba plezati na visoke palme. V Kerali, glavni indijski pridelovalki kokosa, primanjkuje obiralcev, saj se mladi namesto težaškega in nevarnega dela raje odločajo za udobnejše službe belih ovratnikov.

Državni minister za industrijo in trgovino Elamaram Karim je zato objavil razpis za »najbolj inovativen način obiranja kokosa s tal, ki ga bo lahko izvajal vsakdo, tudi ženske in starejši«. Milijon rupij niti ni nagrada, ampak spodbuda: tisti, ki bo prišel z najboljšo idejo, bo dobil denar, da napravo tudi dejansko razvije. Razlog za težave z delavci pravzaprav tiči v demokratizaciji hindujske družbe. Odkar se pripadniki različnih kast, tudi najnižjih, lahko sami odločajo, kaj bodo počeli v življenju, mladih ne zanima več obiranje kokosa. »Ne gre ravno za zelo glamurozno službo,« je Timesu priznal T. Balakrišnan, državni sekretar za industrijo v Kerali.