Islandija ostala brez McDonald's restavracij

Islandija je postala še tretja evropska država, kjer ne boste našli priljubljene restavracije McDonald's. Razlog za umik z Islandije tiči v katastrofalnih gospodarskih razmerah v državi, na roko pa jim ne gre niti dejstvo, da "premorejo" le 300.000 prebivalcev.

Objavljeno
27. oktober 2009 18.35
V Prištini upajo, da bodo zgledu McDonald's prišli tudi drugi tuji investitorji, ki so se Kosovu doslej izogibali.
Da. O.
Da. O.
Reykjavík - Največja veriga s hitro prehrano na svetu McDonald's se umika z Islandije. Nameravajo zapreti vse tri svoje restavracije na Islandiji, saj je zaradi gospodarske krize obratovanje teh restavracij preprosto predrago. Kot dodatni razlog za umik, je vodstvo družbe McDonald's navedlo tudi premajhno število prebivalstva, saj na tem mrzlem severnem otoku prebiva le 300.000 ljudi.


Lastnik franšize McDonald's Jon Gardar Ogmundsson je dejal, da odločitev "ni bila lahka". Dejal je, da je dobrine za svoje restavracije uvažal iz Nemčije, vendar so se stroški zaradi padca krone skoraj podvojili. Gardar pojasnuje: "Restavracije so polne kot še nikoli, vendar kljub temu poslujemo z rekordno izgubo. To preprosto nima smisla."


Gardar bo sicer obdržal vse tri restavracije, vendar jih bo preimenoval z namenom, da bi prišel do cenejših domačih dobrin. Islandija je poleg Bosne in Hercegovine ter Albanije, sedaj tretja evropska država, ki ne premore priljubljene restavracije McDonald's.

 

McDonald's obratuje v 119 državah na šestih kontinetih, skupno število restavracij pa presega 31.000. Leta 2002 se je McDonald's že umaknil iz sedmih držav, razlog za umik pa je bil vedno enak - prenizek profit.