Italijanski Neapelj se utaplja v smeteh

Italijansko mesto Neapelj z okolico se sooča s kupi smeti, ki polnijo tamkajšnje ulice. Glavne deponije v deželi Kampanija so zaradi stavke smetarjeva že več dni zaprte, na ulicah pa se je nagrmadilo že okrog 100.000 ton smeti.

Objavljeno
27. december 2007 13.41
smeti (slika je simbolna)
Neapelj - Italijansko mesto Neapelj z okolico se sooča s kupi smeti, ki polnijo tamkajšnje ulice. Ker so glavne deponije v deželi Kampanija zaradi stavke smetarjeva že več dni zaprte, se je na ulicah nagrmadilo že okrog 100.000 ton smeti. Gasilci so morali ponoči zaradi vžiga smeti, ki naj bi jih zakurili kar stanovalci mesta sami, na več mestih tudi pogasiti manjše požare.

Županja Neaplja Rosa Russo Jervolino je za pomoč že zaprosila italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

Dežela Kampanija, kjer je tudi Neapelj, se že več let sooča s težavo, kam s smetmi. Na območju primanjkuje prostora za deponije, primanjkuje pa tudi sežigalnic odpadkov. Že v preteklih letih je večkrat prišlo do protestov tamkajšnjih prebivalcev, podobno kot v teh dneh pa se je tudi maja na ulicah Neaplja nabralo na tone smeti.

Italija naj bi bila po navedbah okoljevarstvenikov glede proizvodnje odpadkov z 1,3 kilograma odpadkov na prebivalca na dan nad povprečjem EU. Tudi recikliranje naj bi bilo v Italiji manj razširjeno kot v drugih evropskih državah.