Italijanski šolarji bodo morali ugasniti mobilne telefone

Italijansko ministrstvo za šolstvo je ta teden izdalo nove smernice, po katerih naj bi bila uporaba mobilnih telefonov med poukom v prihodnje prepovedana tako za učence kot za učitelje.

Objavljeno
19. marec 2007 10.29
5,5 milijona novih uporabnikov mesečno!
Rim - Italijansko ministrstvo za šolstvo je ta teden izdalo nove smernice, po katerih naj bi bila uporaba mobilnih telefonov med poukom v prihodnje prepovedana tako za učence kot za učitelje.

Nova pravila naj bi bila del boja proti najnovejši bizarni pogruntavščini italijanskih šolarjev, ki svoje mobilne telefone uporabljajo za snemanje nasilnih dejanj in prizorov spolnega nadlegovanja med poukom, posnetke pa kasneje predvajajo na priljubljenih spletnih straneh, kot je npr. YouTube.

Tako sta se nedavno pojavila posnetka, na katerih najstniki v eni od torinskih šol pretepajo invalidnega sošolca, v eni od šol v mestu Lecce na jugu države pa med poukom otipavajo zadnjico učiteljice.

Šolski minister Giuseppe Fiorioni je dejal, da bodo učitelji od sedaj naprej morali zaseči mobilne telefone učencem, ki jih bodo uporabljali. "Takšna pravila sicer že obstajajo, a se jih ne spoštuje vedno," je še dejal Fiorioni. Med italijanskimi mladostniki med 12 in 13 leti jih ima mobilni telefon kar 70 odstotkov, delež za starostno skupino med 14 in 16 leti pa naraste že na 90 odstotkov.