Izdajal se je za doktorja znanosti

Internetno encikopedijo Wikipedija pretresa škandal, ko je revija New Yorker razkrila, da se je za prominentnega urednika, doktorja znanosti, pravzaprav izdajal 24-letni študent iz Kentuckyja.

Objavljeno
07. marec 2007 11.48
Podatki Eurostat so pokazali, da smo Slovenci, stari od 16 do 65 let, zelo aktivni uporabniki spletnih strani, s katerih je mogoče presneti glasbene vsebine
New York - Eden ozmed urednikov spletne enciklopedije Wikipedija, sicer znan pod imenom Essjay, se je predstavljal kot profesor religije na zasebni univerzi. Minuli teden pa je revija New Yorker razkrila, da se za imenom Essjay skriva 24-letni študent Ryan Jordan iz Kentuckyja, ki je svoje “uredniško znanje“ črpal iz priročnikov, kot je Katolicizem za telebane. Lažni profesor se je moral po razkritju umakniti z Wikipedijine strani.

Razkritje lažne identitete v New Yorkerju

Essjay je poleg urejanja člankov imel pooblastilo razsojanja v primerih sporov med različnimi avtorji člankov in za odstranjevanje spletnega vandalizma.

V svojem uporabniškem profilu je zapisal, da uči teologijo tako na dodiplomski kot tudi podiplomski stopnji, kot profesorja religije pa so ga predstavili tudi v julija 2006 objavljenem sestavku revije New Yorker.

Essjayeja resnično identiteto so razkrili minuli teden v reviji New Yorker, ko so objavili uredniško opombo k sestavku in opozorili na prevaro. V opombi so zapisali, da v času objave nista bili ne reviji ne Wikipediji seznanjeni z resnično identiteto Essjaya. v zvezi s prevaro je Essjay povedal, da je skrival identiteto zato, ker se je bal osebnih povračil od tistih proti katerim je razsodil v sporih na spletu, je še zapisano v uredniški opombi.

Temelj Wikipedije: Zaupanje in strpnost

Soustanovitelj Wikipedije Jimmy Wales je ob dogodku zapisal, da je Jordanu za prevaro odpustil, a ga hkrati pozval, da se z Wikipedije umakne, saj so njegova dejanja v nasprotju s “politiko“ Wikipedije, ki temelji na zaupanju in strpnosti.