Japonski vremenoslovci so se opravičili

Direktor japonskega zavoda za meteorologijo, ki je pred dnevi napovedal predčasno sezono cvetenja češenj, spomladanskega obreda, se je zaradi netočne napovedi javno opravičil.

Objavljeno
17. marec 2007 09.47
Japonska češnja
Tokio - Direktor japonskega zavoda za meteorologijo, ki je pred dnevi napovedal predčasno sezono cvetenja češenj, spomladanskega obreda, ki ga Japonci slavijo vsako pomlad, se je zaradi te svoje napake moral javno opravičiti. Sezona "hanami" (opazovanje cvetov), ki traja običajno manj od tedna dni, pritegne v parke pod drevesa češenj številne Japonce.

Sporočilo vremenoslovcev o začetku cvetenja je dogodek, ki ga nestrpno pričakujejo vsi Japonci, predvsem pa organizatorji proslav in zabav. V začetku meseca je Agencija za meteorologijo napovedala, da se bo v Tokiu cvetenje začelo 18. marca, v sredo pa je priznal, da se je zaradi "informacijskega problema" zmotil za tri dni. Agencija je, hudo osramočena, datum premaknila za tri dni, na 21. marec.

"Napovedali smo napačne datume. S slabo informacijo smo vznemirili uporabnike," je skesano in z globokim priklonom v znak obžalovanja na novinarski konferenci, ki so jo prenašale številne televizije, dejal šef vremenoslovcev.