Jezus, kralj Poljske?

Poljski poslanci so pripravili predlog s katerim bi Jezusa Kristusa razglasili za kralja Poljske. Predlagatelji poudarjajo, da za to obstajajo teološki in zgodovinski argumenti.

Objavljeno
20. december 2006 17.06
Jezus za kralja Poljske
Varšava - Skupina 46 poljskih poslancev konservativne vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), katoliške stranke Liga poljskih družin (LPR) in zmerne opozicijske Poljske kmečke stranke (PSL) je pripravila predlog, s katerim bi Jezusa Kristusa razglasili za kralja Poljske. Kot danes piše poljski dnevnik Rzeczpospolita, nameravajo predlog, v katerem se sklicujejo na katoliško tradicijo Poljske, v kratkem posredovati predsedniku parlamenta Mareku Jureku.

Pobudniki ideje, da naj Jezus postane poljski kralj, naj bi dokument oblikovali že pred nekaj tedni, a ga doslej niso želeli razkriti javnosti. Po njihovem mnenju naj bi namreč politična klima na Poljskem po zadnji aferi z neonacisti in LPR ter spolnem škandalu, v katerega so bili vpleteni vidni predstavniki populistične stranke Samoobramba, ne bi bila primerna za razpravo o bogu.

Opozicija predlogu ostro nasprotuje, predlagatelji pa upajo, da se bo kritika opozicije v božičnem času zmanjšala in poudarjajo, da za razglasitev Jezusa za kralja Poljske obstajajo teološki in zgodovinski argumenti. Med drugim pobudniki izpostavljajo krščanske korenine ter katoliško tradicijo države in naroda ter 350. obletnico razglasitve Jezusove matere Marije za kraljico Poljske (Regina Poloniae).

Poljski škofi so zaenkrat precej zadržani. "Poslanci bi se morali ukvarjati s tem, kar jim naroča ustava in bi morali verskim institucijam prepustiti njihova področja," je menil škof Tadeusz Pieronek in tako spomnil na ustavno delitev države in cerkve. Kot je še poudaril, "Kristus ne potrebuje nobene razglasitve, da bi bil kralj src".