Južnokorejski znanstveniki klonirali volka

Skupina južnokorejskih znanstvenikov, ki je prva uspešno klonirala psa, je danes sporočila, da je že leta 2005 uspešno klonirala samici neke ogrožene vrste volkov.

Objavljeno
26. marec 2007 14.57
klonirani volkulji v seoulskem živalskem vrtu
Seul - Skupina južnokorejskih znanstvenikov, ki je prva uspešno klonirala psa, je danes sporočila, da je uspešno klonirala samici neke ogrožene vrste volkov. Skupina pod vodstvom profesorjev veterine na državni univerzi v Seulu, Lee Byung Chuna in Shin Nam Shika, je sporočila, da sta se volkulji skotili že oktobra 2005. "Bili sta prvi klonirani volkulji na svetu, vendar smo se odločili, da dosežek razkrijemo šele danes," je dejal Shin.

Shin je dejal, da sta samici zdravi in da se razvijata normalno, podrobnosti dosežka pa bodo objavljene v mednarodni reviji Cloning and Stem Cells (Kloniranje in izvorne celice). Klona volkulj "bi lahko pomenila preboj v povečevanju števila živali ogroženih vrst" je še povedal Shin in dodal, da so volkovi, podobno kot psi vrsta, ki jo je najtežje ustvariti.

Leejeva skupina je pri kloniranju psa leta 2005 sodelovala s strokovnjakom za kloniranje Hwang Woo Sukom, vendar je znanstvena skupnost njihovo delo sprva zavrnila, saj se je izkazalo, da je bila večina raziskovalnega dela Hwanga ponarejena. Hwanga so slavili kot narodnega heroja, dokler ni preiskava na univerzi pokazala, da so njegove študije o kloniranju človeških izvornih celic v veliki meri ponarejene. Hwangu trenutno sodijo zaradi prevare, poneverbe in kršenja etičnih načel, vendar še vedno trdi, da je uspešno kloniral človeške izvorne celice.