Kače opozarjajo na potrese

Na Kitajskem so za napovedovanje potresov pričeli uporabljati kače. Njihova čutila namreč zaznajo bližajoči se potres kar nekaj dni vnaprej.

Objavljeno
30. december 2006 20.04
S kačami nad potrese
Naning - Znanstveniki v centru za spremljanje potresov v Naningu, na jugu kitajske province Guangxi, s kamerami priključenimi na internet, 24 ur na dan opazujejo farmo kač. Kot namreč trdijo, lahko kače zaznajo potres v radiju 120 kilometrom kar pet dni preden do njega dejansko pride. Njihov odziv, ko zaznajo potres, se pokaže v spremembi vedenja, po besedah znanstvenikov pa so te včasih naravnost dramatične in zato lahko opazne.

Od vseh živih bitij na Zemlji čutila kače verjetno najhitreje zaznajo potres,” trdi direktor centra Jiang Weisong. “Vsi plazilci pa se na potres odzovejo s povečano razdraženostjo.”

Kadar se približuje potres kače namreč zapustijo svoja gnezda, celo pozimi. Če gre za močnejši potres postanejo tako razdražene, da se med poskusom pobega zaletavajo celo v stene,” trdi Weisong.

V pokrajina Naning so potresi pogosti, zato dogajanje pod površjem neprestano opazujejo z najnovejšo tehnologijo. Kljub temu pa so nadzor okrepili še s 143 postajami, kjer potresno aktivnost spremljajo z živalmi. Možnost predčasne napovedi potresa se je po besedah znastvenikov iz centra v Naningu s tem izredno povečala, želijo pa si, da bi se v sistem nadzora s plazilci vključili tudi drugi deli države.

Potresi na Kitajskem so pogosti. Pred tridesetimi leti je samo v potresu v mestu Tangshan umrlo okoli 250.000 ljudi.