Kako predvideti filme Nicolasa Cagea?

V filmu Divja vožnja (Drive Angry), ki v naše kinematografe v 3D tehniki prihaja 3. marca Nicolas Cage igra Miltona, maščevalca iz pekla, ki je na sledi krvoželjni sekti. Gre spet za izgubljeni dve uri ali si lahko obetate filmsko poslastico? Pri Guardianu so pripravili nekaj parametrov, po katerih se lahko ravna nič hudega sluteči gledalec Cageovih filmov.

Objavljeno
22. februar 2011 11.48
Ti. L., delo.si
Ti. L., delo.si
Nicolas Cage je igral v približno tretjini hollywoodske drugorazredne produkcije, zapiše Guardianov novinar Daniel Bettridge. Milo rečeno ima Cage pri izbiri filmov preprosto nesrečno roko. Malo zvezdnikov se lahko pohvali s tako velikimi nihanji v karieri. Od vloge do vloge se opoteka med filmi, ki ne ugledajo teme kinodvoran, ampak jih takoj pospravijo na police videotek, ta niz pa občasno prekine z vlogo vredno oskarja - za najboljšo moško vlogo si ga je leta 1996 prislužil v filmu Zbogom, Las Vegas. Kako lahko torej nedolžni gledalec med poplavo Cageovih filmov loči seme od plev, Raising Arizona od Ghost Riderjev? Morda bo izbira lažja ob pomoči Guardianovih namigov.

Bodite pozorni na pričesko

Med dolžino Nicolasovih kodrov in dolgočasnostjo njegovih filmov namreč obstaja vzročna povezava. Če je pričeska kratko pristrižena (Raising Arizona, Leaving Las Vegas, Bad Lieutenant), so filmi dobri. Če pa so lasje dolgi, mastni in zalizani nazaj (Con Air, The Sorcerer's Apprentice, Next), pa gledate slab Nickov film.

Ali ima oblečen telovnik?

Če vloga zahteva, da Nicolas razgali svoj izklesani torzo in poleg njega ni Seana Conneryja (The Rock), poiščite prvi izhod iz kinodvorane. Prav tako tecite v najbližje zatočišče, če vidite Nicolasa ogrnjenega v herojski plašč, kako iztreblja anonimne nepridiprave z arzenalom orožja (National Treasure), jih nadvladuje z borilnimi veščinami (Bangkok Dangerous) ali jih pogublja s čudežnim mečem (Season of the Witch).

Ali lahko vidi v prihodnost?

Če je Cage izkopal časovno kapsulo, ki napove globalno katastrofo (Knowing) ali igra jasnovidnega razcapanega zabavljača iz Vegasa (Next), tudi vi lahko z zagotovostjo predvidite, da boste naslednjih 90 minut priča slabemu filmu Nicolasa Cagea.

Naj vas zveneča imena njegovih soigralcev ne preslepijo

Če je film posnel Martin Scorsese (Bringing out the Dead) in v njem igra Michael Caine (The Weather Man) in četudi Nicku ukrade srce ena od lepotic, pa naj bo to Helen Hunt (Kiss Of Death), Gina Gershon (Face Off) ali celo Angelina Jolie (Gone In 60 Seconds), ne mislite, da gledate dober Nickov film, ker ga ne.

Ali je v vojski?

Da? Zapravljate čas in denar. Ko brani Navajo marince (Windtalkers) ali ko na idiličnem italijanskem otoku Penelopi Cruz brenka na mandolino, potem ne gledate le slabega Nicolasovega filma, ampak si lahko obetate ravno toliko zabave kot na pikniku oboževalcev Be pop.