Kamen z Lune le kos lesa

Dragocen kamen, ki naj bi ga ameriški astronavti leta 1969 prinesli z Lune, je le navaden kos preperelega lesa. To so pokazali testi v Rijksmuseumu v Amsterdamu, kjer hranijo ta kos.

Objavljeno
28. avgust 2009 18.14
Š. Ro.
Š. Ro.
Amsterdam - Dragocen kamen, ki naj bi ga s prvega pristanka na Luni prinesla ameriška posadka Apollo 11, in so ga Američani podarili  Nizozemcem, ni nič drugega kot le navaden kos preprerelega lesa, so ugotovili v nizozemskem narodnem muzeju.

»Dragocen kos« so leta 1969 ameriški astronavti z Lune prinesli v dar takratnemu nizozemskemu premieru Willemu Dreesu. Po Dreesovi smrti so kamen razstavili v Rijksmuseumu v Amsterdamu, ki je znan tudi po tem, da hrani Rembrantove umetnine.

 

Čeprav so kamen zavarovali za več kot 500.000 dolarjev, pa so testi pozneje pokazali, da kos sploh ni pristen. Muzej se je odločil, da bo kamen obdržal iz radovednosti. »Gre za dobro zgodbo, ki je porajala vprašanja, na katera še vedno ne vemo odgovora,« je povedala Xandra van Gelder, ki je tudi nadzirala preiskavo, s katero so ugotovili, da je kamen pravzaprav le ponaredek.

 

Da gre za kamen z Lune, sicer jamči Nasa, prav tako za še 100 drugih primerkov, ki naj bi jih v 70. letih z Lune prinesla posadka Apollo 11.