Kasparov in Karpov znova v boj

Največja mojstra šaha v zgodovini Anatolij Karpov in Gari Kasparov sta danes začela štiridnevni šahovski spektakel. V Španiji igrata v strogi časovni omejitvi, igro pa bo mogoče spremljati tudi preko interneta.

Objavljeno
21. september 2009 20.22
Ka.K.
Ka.K.
Valencia - V Valencii se je začel dvoboj med šahovskima mojstroma Anatolijem Karpovim in Garijem Kasparovim. Štiridnevna partija je nadaljevanje zgodovinskega boja, ki sta ga Rusa uprizorila pred 25 leti, ko sta se prvič udarila za svetovni naziv. Ta epska igra je trajala pet mesecev, nato pa so jo prekinili brez jasnega zmagovalca. 12. boj po vrsti bo nadaljevanje podajanja šahovskega prestola, ki ga je leta 1985 osvojil Kasparov in svoj primat ponovil še leta 1986, 1987 in 1990.

 

Boj v Valecii bo pod budnim očesom sodnikov in strogo časovno omejitvijo. Regionalne oblasti so poskrbele, da bo dogodek svetovnega kova možno spremljati tudi preko internetne strani gva.es, kjer pričakujejo milijone šahovskih navdušencev.

 

Kasparov, se je zanimivo, na reprizo boja pripravljal na Norveškem s čudežnim najstnikom Magnusom Carlsenom, igro pa je opisal kot "svečan turnir". Karpov se je na boj pripravljal s šahovskimi legendami kar na španski obali, znanje pa je nadgrajeval tudi z računalniškimi simulacijami.