Kdo bi se odločil za "kamikaze"?

Vodstvo britanskega kraljevega letalstva (Raf) je pilote zaprosilo, naj v okviru vojne proti terorizmu razmislijo o opravljanju tako imenovanih kamikaze poletov.

Objavljeno
03. april 2007 19.55
Britanska vojska bo s pomočjo ameriške skušala čim prej odkriti vzrok za strmoglavljenje Herculesa
London - Vodstvo britanskega kraljevega letalstva (Raf) je pilote zaprosilo, naj v okviru vojne proti terorizmu razmislijo o opravljanju tako imenovanih kamikaze poletov, je danes potrdilo britansko obrambno ministrstvo. Obenem so zanikali navedbe, da naj bi vicemaršal Raf David Walker svojim posadkam naročil samomorilske misije in zatrdili, da je Walker pilotom zgolj predstavil morebitne scenarije, o katerih naj razmislijo.

Izbira med življenjem in smrtjo

Po pisanju britanskega tabloida The Sun je Walker svojim podrejenim na ponedeljkovi konferenci dejal: "Bi mislili, da je nerazumljivo, če bi vam ukazala, da morate zapeljati svoje letalo naravnost v tla, da bi uničili vozilo s poveljnikom talibanov ali Al Kaide?"

Tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva je danes vztrajal, da Walker ni rekel, da bo svojim posadkam dejansko ukazal, naj izvajajo "kamikaze" misije, imenovane po samomorilskih napadih japonskih pilotov med drugo svetovno vojno. Walker jih je želel le vzpodbuditi, da razmislijo, kako bi odreagirali v situaciji, ko bi morali izbirati med življenjem in smrtjo, je še zatrdil.