Kdo je desna roka Carla Bildta?

Najtesnejša sodelavka švedskega zunanjega ministra Carla Bildta, ki je kot predsedujoči zunanjim ministrom EU posredoval tudi v slovensko-hrvaškem sporu, je Hrvatica Irena Bušić.

Objavljeno
10. september 2009 20.13
Š. Ro.
Š. Ro.
Stockholm - Švedski zunanji minister Carl Bildt, ki je kot predsedujoči zunanjim ministrom EU posredoval v slovensko-hrvaškem sporu, v svojem delu tesno sodeluje s svojo predstavnico za javnost, ki je po pisanju hrvaškega T-portala Hrvatica, Globus pa medtem navaja, da ima bosanske korenine. Mlada Irena Bušić je kot predstavnica za medije praktično neprestano ob Bildtu.

»Moja funkcija je, da vedno potujem s Carlom Bildtom in sem vedno ob njem. Zame ni nedelovnih dni, saj je moj telefon prižgan dan in noč,« pravi Bušićeva, ki je v službi praktično 24 ur na dan. »Bildt je zaželen v Evropi in po svetu, cenijo ga tako doma kot na tuji politični sceni, zato ga novinarji neprestano kličejo,« je še povedala in dodala, da posebno zanimanje zanj vlada tudi na področju nekdanje Jugoslavije.

 

Hrvatica se je sicer s politiko začela ukvarjati pred devetimi leti, zatem delala kot predstavnica za javnost in se nato vrnila v politiko kot Bildtova pomočnica. Bušićeva že vse življenje živi na Švedskem, kamor so se v preteklosti z Balkana preselili njeni starši.