Ljubljana - Znana so imena nekaterih povabljencev na svečano večerjo ob uradnem obisku Njenega veličanstva kraljice Elizabete II. In Njegove kraljeve visokosti vojvode Edinburškega. 
Udeležbo je, od 72 povabljenih, že potrdila večina slovenskih visokih predstavnikov. Tako se bo večerje ob 20. uri udeležil predsednik Republike Slovenije Danilo Türk s soprogo Barbaro in hčerko Heleno. Prisotna bosta tudi predsednika Državnega zbora Pavel Gantar in Vlade Janez Janša, ki bo prišel v spremstvu Urške Bačovnik.
 
Prisotnost je potrdil tudi bivši predsednik Milan Kučan in njegova soproga Štefka, pa ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran in škof Evgaličanske cerkve Geza Erniša.
 S kraljico bodo obedovali tudi minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel in njegova soproga Marjetica Ana, predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor s partnerko Tanjo Pečar, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in šefinja Protokola Ksenija Benedetti. Med povabljenci sta tudi naša olimpijka Mateja Pintar in modni oblikovalec Alan Hranitelj.
Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković se je skupaj s soprogo Mijo opravičil in se slavnostne večerje ne bo udeležil.
Kraljičin jedilnik (iz priloge Ona)
Danes bo Slovenija zasijala v očeh svetovne                     javnosti. Na obisk sta prispela britanska kraljica                     Elizabeta II. in princ Filip. Jutri točno opoldne se                     bosta visoka gosta udeležila slovesnega kosila za                     osemdeset povabljencev v Stanovski dvorani na                     Ljubljanskem gradu. Pogostitev je zaupana Vivo                     cateringu, ki letos praznuje petnajstletnico                     delovanja. O podrobnostih kulinarične zgodbe za                     britanski kraljevi par smo govorili z                     ustanoviteljico in direktorico Viva, Jernejo Kamnikar.
 Z odličnim in izvirnim cateringom imate izkušnje. Med drugim ste s                     predstavo kulinarike navdušili ob obisku ameriškega                     predsednika Georgea Busha in nizozemske kraljeve                     družine v Sloveniji, s slovensko kulinariko z več                     kot 70 vrstami jedi v Bruslju ste gostili Evropejce.                     Kako ste se pripravljali na britanski kraljevi obisk? 
Projekt je začel nastajati v poletnih dneh, ko so                     predstavniki britanske ambasade in vladnega                     protokola začeli preizkušati izbrane slovenske                     kulinarične hiše. Prepustili so nam sestavo                     jedilnika, izbor in pripravo predstavitve. Pri tem                     niso šteli zgolj krožniki, temveč tudi                     profesionalnost kuharjev, ocenjevali so znanje                     strežnega osebja - skratka, zanimal jih je celoten                     vtis. Izluščene predloge so posredovali v London                     kraljičinemu osebnemu protokolarnemu servisu. Njeni                     tako imenovani predhodniki so potem prišli v                     Ljubljano in med morebitnimi ožjimi gostitelji                     naredili ponovni preizkus.
 S kakšno kulinarično zgodbo ste                     izpolnili visoke standarde? 
Na začetku smo sestavili tri ponudbe z dvema                     različnima predjedema in glavnima krožnikoma, zaradi                     omejenega časa za kosilo je ostalo odprto vprašanje                     serviranja posladka. Poudarim naj, da nam ni nihče                     namignil kulinaričnih predlogov.
 Kako ste sestavljali jedilni                     list? Je imela gostja kakšne posebne zahteve? 
Ne. Glavna ponudba naj bi bile slovenske                     specialitete, saj naj bi njeno visočanstvo želelo                     dobiti ob dogodku najboljši vtis o državi, ki jo                     obišče. Vsako leto se odpravi samo na dva obiska.                     Jasno, jedilnik smo prilagodili temu, kar ima                     monarhinja rada, in ga sočasno uskladili z drugimi                     kuhinjami, da se jedi ne bi ponavljale. V veselje mi                     je, da nam izbora ni bilo treba v ničemer                     spreminjati - jedilnik je tak, kakršen je bil naš                     prvi favorit. Brez popravka je bil sprejet, kar nam                     je v poklon.
 Pri takšnem projektu gre za                     ogromno podrobnosti, ki jih na prvi pogled ni                     opaziti, so pa izredni pomembne za izvedbo. 
Slavnostno kosilo bo v Stanovski dvorani na                     Ljubljanskem gradu. Infrastruktura sicer ni                     namenjena tej dejavnosti, zato je treba pred vsako                     odločitvijo skrbno pretehtati vsak detajl, da lahko                     dosežemo standard, ki zadovolji najvišje goste.                     Naredili smo nekaj sto pogostitev na Gradu v                     petnajstih letih in vsaka je bila posebna. Grajske                     dvorane je treba prilagoditi za izvedbo določenega                     dogodka. Postreči ljudi je za izurjeno ekipo, kot je                     naša, še najmanjši zalogaj. Težavneje je rešiti                     logistiko organizacije prevozov, servisa,                     prilagoditve montažnega bloka kuhinje ... Dva meseca                     smo z osebjem na britanski ambasadi sodelovali vsak                     dan, ker smo delali simulacije na vseh področjih, od                     postavitve miz v dvorani do izvajanja strežbe.
 Kot profesionalka cateringa imate najbrž v rokavu rezervne načrte? 
Jasno. Denimo, akreditirani imamo dve tovorni                     vozili za nemoten protokolarni potek. Če kar koli                     tehnično odpove, je bistveno, da znamo zaplet takoj                     rešiti. Denimo, pri pečeh imamo rešitve v termičnih blokih.
 Kakšen bo sredin urnik? 
Štiri ure pred začetkom dogodka ne bo nihče smel                     ne na Grad in ne z njega. Tam bomo od zjutraj, s                     seboj bomo prinesli samo polizdelke, kar pomeni fino                     očiščeno zelenjavo, meso in druga živila, ter jih                     dokončali v grajskem prostoru. Kosilo bo točno ob                     dvanajstih. Kraljica ima s seboj svoje osebje, tudi                     tako imenovanega osebnega slugo. Na gradu je zanjo                     pripravljen prostor, kjer se bo nekaj minut                     zadržala, preden bo pozdravila goste, po kratkem                     srečanju z novinarji se bo pomaknila v prostor, kjer                     bo slavnostno kosilo.
 Aperitiv? 
V predprostoru bomo ponudili srebrno radgonsko                     penino. Poleg bomo pripravljali tudi osvežilne                     brezalkoholne koktajle.
 Kakšen je protokol slovesne pogostitve? 
Kraljica želi začeti jesti šele takrat, ko je                     zadnji gost postrežen. To pomeni, da mora strežno                     osebje naenkrat z izbranimi jedmi postreči vseh                     osemdeset povabljencev.
 Kolikšna je torej vaša ekipa? 
Vseh nas bo petdeset. Navodilo imamo, da                     postrežemo vse goste hkrati in, lahko bi rekla, po                     šolskem učbeniku, ki narekuje standarde strežbe                     slavnostnih kosil. Jasno, najprej je postrežena                     visoka gostja, špalir gre nato naprej po prostoru do                     omizij. Pri postavitvi smo bili pozorni na prostor -                     vseh omizij bo osem, za glavnima bosta sedela                     britanska kraljica in predsednik Danilo Türk.                     Zamislili smo si, da bi bila njena miza drugačna,                     vendar tega ni želela, zato so vse enakih dimenzij,                     enako postavljene, vse je v istem slogu. Kraljičina                     miza ni prav v ničemer drugačna.
 Tudi po cvetju ne? 
Ne. Pri oblikovanju pogrinjkov sodelujemo s                     cvetličarjem in aranžerjem Marjanom Lovšinom.                     Urejeni morajo biti po normativih, ključno je, da so                     postavljeni tako, da se gostje za omizjem lahko                     gledajo iz oči v oči, kar pomeni, da aranžmaji ne                     smejo biti previsoki ali preširoki. Pa še to: če je                     jedilnik obarvan slovensko, naj bi to izražala tudi                     okrasitev mize.
 Torej avtohtono cvetje in                     slovenske barve. 
Da. Razmišljali smo, denimo, tudi o nageljnih.                     Zdaj je dokončno, da bo poudarek na vijolični barvi,                     ki se bo prelivala v rožnato. Za cvetlični aranžma                     bodo uporabljene vrtnice.
 Kateri zanimivi motivi so vas                     vodili pri izbiri pogrinjka za tri predvidene jedi? 
Prti iz damasta so v beli barvi, pogrnjeni do                     tal. Stoli so oblečeni v platno, kar dodaja umetelni                     in slavnostni pridih. Pogrinjek sestavljajo beli                     krožniki iz porcelana na podkrožniku bakrene barve.                     Izdelki so iz linije Rosenthal in so bili izdelani                     posebej za kulinarično hišo Vivo za obisk kraljice                     Elizabete II. Komplet je moden, ker predstavljamo                     kulinariko tega obdobja in smo catering hiša moderne dobe. Jedilni pribor je srebrn,                     predvideni so seti kristalnih kozarcev. Slogovno                     prevladuje belina, bakreni podkrožnik je usklajen z                     grajskim ambientom in vleče nit med tradicionalnim                     in sodobnim.
 Od podrobnosti o slavnostnem                     pridihu omizja k jedem izbranega okusa. Kaj nalaga protokol? 
Število postreženih hodov je lahko različno. Ne                     sme jih biti preveč in sama pogostitev ne predolga.                     Namreč, količine jedi so se zmanjšale, krajše so                     časovne komponente, pomemben poudarek je na                     celovitosti. Za kosilo je odmerjena ena ura,                     predvidevamo celo, da bomo posladek postregli, ko bo                     kraljica že odšla. Tudi to je v rezervnem načrtu.
 Kakšen bo sladki finale? 
Sladica bo postrežena ob kavi. Gostje bodo                     okušali potico in flancate v miniaturni izvedbi,                     priložili bomo še jagode s čokolado - skratka,                     sladki krožnik bo izjemno zanimiv in barvit. Po                     mojih izkušnjah so flancati absolutna uspešnica, na                     pogostitvah v Evropski uniji navdušijo marsikoga                     celo bolj kot potica.
 Britanska monarhinja ima visoke                     standarde. Menda je občutljiva za podrobnosti. 
Na to smo bili opozorjeni. Razumljivo. Naj vam                     zaupam, da je eden od varnostnih ukrepov državnega                     protokola pregledovanje živil na rentgenu.
 In ko je hrana pripravljena, ali                     obstaja tudi dvorni preizkuševalec? 
Med procesom smo stalno pod nadzorom - pri                     izvedbi in z vzorci. Slovenska vlada ima                     inšpektorja, ki je na vseh pomembnejših državniških                     dogodkih. Nadzor se pravzaprav izvaja od kakovosti                     živeža do sanitarnih pritiklin.
 Pa konkretno - s čim boste                     postregli kraljici Elizabeti II.? 
Za prvo jed bomo ponudili marinirano postrv,                     primaknjeno k jesenski zelenjavni blazinici. Glavna                     jed bodo divjačinski medaljoni z brusnicami v                     kostanjevi omaki, kruhov kipnik in marinirana                     zelenjava. To so preverjeno njeni okusi. Z njenim                     osebjem smo se uskladili, da bomo postrv postregli                     na krožnik ločeno od zelenjavnega dela, ker ne vemo,                     ali ji bo ustrezala kombinacija ali bo jedla ribo                     brez zelenjave. Naš prvotni predlog je bila                     postavitev hrane v stolp, torej da je nadgrajena na                     krožnik, kar je sicer modna postrežba.
 Torej menite, da bo slovenska                     postrv navdušila monarhinjo? 
 Dimljena bohinjska postrv je specifična in                     pravzaprav v takšni obliki dokaj nepoznana. Ja, vse,                     kar je dimljeno, je ljudem všeč. Okus prija večini.                     Pri ribi pa je bilo treba paziti, da gre za filiran                     izdelek in vakuumsko pripravljen tako, da ga lahko                     samo postrežemo.
Celoten intervju preberite v Delovi prilogi Ona!
    
	
            
                        
    
    
 
				 
						   
			    
				 
        
          
          
                        













 
									
																										
								
												
	
								 
									
																										
								
												
	
								 
									
																										
								
												
	
								