Kdo se bo udeležil slavnostne večerje s kraljico

Udeležbo na večerji je že potrdila večina slovenskih visokih predstavnikov. Tako se bo večerje ob 20. uri udeležil predsednik Republike Slovenije Danilo Türk s soprogo Barbaro in hčerko Heleno.

Objavljeno
21. oktober 2008 10.21
Klavdija Miko/ K. Š.
Klavdija Miko/ K. Š.
Ljubljana - Znana so imena nekaterih povabljencev na svečano večerjo ob uradnem obisku Njenega veličanstva kraljice Elizabete II. In Njegove kraljeve visokosti vojvode Edinburškega.


Udeležbo je, od 72 povabljenih, že potrdila večina slovenskih visokih predstavnikov. Tako se bo večerje ob 20. uri udeležil predsednik Republike Slovenije Danilo Türk s soprogo Barbaro in hčerko Heleno. Prisotna bosta tudi predsednika Državnega zbora Pavel Gantar in Vlade Janez Janša, ki bo prišel v spremstvu Urške Bačovnik.


Prisotnost je potrdil tudi bivši predsednik Milan Kučan in njegova soproga Štefka, pa ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran in škof Evgaličanske cerkve Geza Erniša.


S kraljico bodo obedovali tudi minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel in njegova soproga Marjetica Ana, predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor s partnerko Tanjo Pečar, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in šefinja Protokola Ksenija Benedetti. Med povabljenci sta tudi naša olimpijka Mateja Pintar in modni oblikovalec Alan Hranitelj.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković se je skupaj s soprogo Mijo opravičil in se slavnostne večerje ne bo udeležil.


Kraljičin jedilnik (iz priloge Ona)


Danes bo Slovenija zasijala v očeh svetovne javnosti. Na obisk sta prispela britanska kraljica Elizabeta II. in princ Filip. Jutri točno opoldne se bosta visoka gosta udeležila slovesnega kosila za osemdeset povabljencev v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu. Pogostitev je zaupana Vivo cateringu, ki letos praznuje petnajstletnico delovanja. O podrobnostih kulinarične zgodbe za britanski kraljevi par smo govorili z ustanoviteljico in direktorico Viva, Jernejo Kamnikar.


Z odličnim in izvirnim cateringom imate izkušnje. Med drugim ste s predstavo kulinarike navdušili ob obisku ameriškega predsednika Georgea Busha in nizozemske kraljeve družine v Sloveniji, s slovensko kulinariko z več kot 70 vrstami jedi v Bruslju ste gostili Evropejce. Kako ste se pripravljali na britanski kraljevi obisk?
Projekt je začel nastajati v poletnih dneh, ko so predstavniki britanske ambasade in vladnega protokola začeli preizkušati izbrane slovenske kulinarične hiše. Prepustili so nam sestavo jedilnika, izbor in pripravo predstavitve. Pri tem niso šteli zgolj krožniki, temveč tudi profesionalnost kuharjev, ocenjevali so znanje strežnega osebja - skratka, zanimal jih je celoten vtis. Izluščene predloge so posredovali v London kraljičinemu osebnemu protokolarnemu servisu. Njeni tako imenovani predhodniki so potem prišli v Ljubljano in med morebitnimi ožjimi gostitelji naredili ponovni preizkus.


S kakšno kulinarično zgodbo ste izpolnili visoke standarde?
Na začetku smo sestavili tri ponudbe z dvema različnima predjedema in glavnima krožnikoma, zaradi omejenega časa za kosilo je ostalo odprto vprašanje serviranja posladka. Poudarim naj, da nam ni nihče namignil kulinaričnih predlogov.


Kako ste sestavljali jedilni list? Je imela gostja kakšne posebne zahteve?
Ne. Glavna ponudba naj bi bile slovenske specialitete, saj naj bi njeno visočanstvo želelo dobiti ob dogodku najboljši vtis o državi, ki jo obišče. Vsako leto se odpravi samo na dva obiska. Jasno, jedilnik smo prilagodili temu, kar ima monarhinja rada, in ga sočasno uskladili z drugimi kuhinjami, da se jedi ne bi ponavljale. V veselje mi je, da nam izbora ni bilo treba v ničemer spreminjati - jedilnik je tak, kakršen je bil naš prvi favorit. Brez popravka je bil sprejet, kar nam je v poklon.


Pri takšnem projektu gre za ogromno podrobnosti, ki jih na prvi pogled ni opaziti, so pa izredni pomembne za izvedbo.
Slavnostno kosilo bo v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu. Infrastruktura sicer ni namenjena tej dejavnosti, zato je treba pred vsako odločitvijo skrbno pretehtati vsak detajl, da lahko dosežemo standard, ki zadovolji najvišje goste. Naredili smo nekaj sto pogostitev na Gradu v petnajstih letih in vsaka je bila posebna. Grajske dvorane je treba prilagoditi za izvedbo določenega dogodka. Postreči ljudi je za izurjeno ekipo, kot je naša, še najmanjši zalogaj. Težavneje je rešiti logistiko organizacije prevozov, servisa, prilagoditve montažnega bloka kuhinje ... Dva meseca smo z osebjem na britanski ambasadi sodelovali vsak dan, ker smo delali simulacije na vseh področjih, od postavitve miz v dvorani do izvajanja strežbe.


Kot profesionalka cateringa imate najbrž v rokavu rezervne načrte?
Jasno. Denimo, akreditirani imamo dve tovorni vozili za nemoten protokolarni potek. Če kar koli tehnično odpove, je bistveno, da znamo zaplet takoj rešiti. Denimo, pri pečeh imamo rešitve v termičnih blokih.


Kakšen bo sredin urnik?
Štiri ure pred začetkom dogodka ne bo nihče smel ne na Grad in ne z njega. Tam bomo od zjutraj, s seboj bomo prinesli samo polizdelke, kar pomeni fino očiščeno zelenjavo, meso in druga živila, ter jih dokončali v grajskem prostoru. Kosilo bo točno ob dvanajstih. Kraljica ima s seboj svoje osebje, tudi tako imenovanega osebnega slugo. Na gradu je zanjo pripravljen prostor, kjer se bo nekaj minut zadržala, preden bo pozdravila goste, po kratkem srečanju z novinarji se bo pomaknila v prostor, kjer bo slavnostno kosilo.


Aperitiv?
V predprostoru bomo ponudili srebrno radgonsko penino. Poleg bomo pripravljali tudi osvežilne brezalkoholne koktajle.


Kakšen je protokol slovesne pogostitve?
Kraljica želi začeti jesti šele takrat, ko je zadnji gost postrežen. To pomeni, da mora strežno osebje naenkrat z izbranimi jedmi postreči vseh osemdeset povabljencev.


Kolikšna je torej vaša ekipa?
Vseh nas bo petdeset. Navodilo imamo, da postrežemo vse goste hkrati in, lahko bi rekla, po šolskem učbeniku, ki narekuje standarde strežbe slavnostnih kosil. Jasno, najprej je postrežena visoka gostja, špalir gre nato naprej po prostoru do omizij. Pri postavitvi smo bili pozorni na prostor - vseh omizij bo osem, za glavnima bosta sedela britanska kraljica in predsednik Danilo Türk. Zamislili smo si, da bi bila njena miza drugačna, vendar tega ni želela, zato so vse enakih dimenzij, enako postavljene, vse je v istem slogu. Kraljičina miza ni prav v ničemer drugačna.


Tudi po cvetju ne?
Ne. Pri oblikovanju pogrinjkov sodelujemo s cvetličarjem in aranžerjem Marjanom Lovšinom. Urejeni morajo biti po normativih, ključno je, da so postavljeni tako, da se gostje za omizjem lahko gledajo iz oči v oči, kar pomeni, da aranžmaji ne smejo biti previsoki ali preširoki. Pa še to: če je jedilnik obarvan slovensko, naj bi to izražala tudi okrasitev mize.


Torej avtohtono cvetje in slovenske barve.
Da. Razmišljali smo, denimo, tudi o nageljnih. Zdaj je dokončno, da bo poudarek na vijolični barvi, ki se bo prelivala v rožnato. Za cvetlični aranžma bodo uporabljene vrtnice.


Kateri zanimivi motivi so vas vodili pri izbiri pogrinjka za tri predvidene jedi?
Prti iz damasta so v beli barvi, pogrnjeni do tal. Stoli so oblečeni v platno, kar dodaja umetelni in slavnostni pridih. Pogrinjek sestavljajo beli krožniki iz porcelana na podkrožniku bakrene barve. Izdelki so iz linije Rosenthal in so bili izdelani posebej za kulinarično hišo Vivo za obisk kraljice Elizabete II. Komplet je moden, ker predstavljamo kulinariko tega obdobja in smo catering hiša moderne dobe. Jedilni pribor je srebrn, predvideni so seti kristalnih kozarcev. Slogovno prevladuje belina, bakreni podkrožnik je usklajen z grajskim ambientom in vleče nit med tradicionalnim in sodobnim.


Od podrobnosti o slavnostnem pridihu omizja k jedem izbranega okusa. Kaj nalaga protokol?
Število postreženih hodov je lahko različno. Ne sme jih biti preveč in sama pogostitev ne predolga. Namreč, količine jedi so se zmanjšale, krajše so časovne komponente, pomemben poudarek je na celovitosti. Za kosilo je odmerjena ena ura, predvidevamo celo, da bomo posladek postregli, ko bo kraljica že odšla. Tudi to je v rezervnem načrtu.


Kakšen bo sladki finale?
Sladica bo postrežena ob kavi. Gostje bodo okušali potico in flancate v miniaturni izvedbi, priložili bomo še jagode s čokolado - skratka, sladki krožnik bo izjemno zanimiv in barvit. Po mojih izkušnjah so flancati absolutna uspešnica, na pogostitvah v Evropski uniji navdušijo marsikoga celo bolj kot potica.


Britanska monarhinja ima visoke standarde. Menda je občutljiva za podrobnosti.
Na to smo bili opozorjeni. Razumljivo. Naj vam zaupam, da je eden od varnostnih ukrepov državnega protokola pregledovanje živil na rentgenu.


In ko je hrana pripravljena, ali obstaja tudi dvorni preizkuševalec?
Med procesom smo stalno pod nadzorom - pri izvedbi in z vzorci. Slovenska vlada ima inšpektorja, ki je na vseh pomembnejših državniških dogodkih. Nadzor se pravzaprav izvaja od kakovosti živeža do sanitarnih pritiklin.


Pa konkretno - s čim boste postregli kraljici Elizabeti II.?
Za prvo jed bomo ponudili marinirano postrv, primaknjeno k jesenski zelenjavni blazinici. Glavna jed bodo divjačinski medaljoni z brusnicami v kostanjevi omaki, kruhov kipnik in marinirana zelenjava. To so preverjeno njeni okusi. Z njenim osebjem smo se uskladili, da bomo postrv postregli na krožnik ločeno od zelenjavnega dela, ker ne vemo, ali ji bo ustrezala kombinacija ali bo jedla ribo brez zelenjave. Naš prvotni predlog je bila postavitev hrane v stolp, torej da je nadgrajena na krožnik, kar je sicer modna postrežba.


Torej menite, da bo slovenska postrv navdušila monarhinjo?
Dimljena bohinjska postrv je specifična in pravzaprav v takšni obliki dokaj nepoznana. Ja, vse, kar je dimljeno, je ljudem všeč. Okus prija večini. Pri ribi pa je bilo treba paziti, da gre za filiran izdelek in vakuumsko pripravljen tako, da ga lahko samo postrežemo.


Celoten intervju preberite v Delovi prilogi Ona!