Kennedyeva zadnja vožnja

V javnost je prišel doslej neobjavljeni dokumentarni film o atentatu predsednika Johna Kennedya. Prikazuje zadnje trenutke Kennedyeve vožnje z ženo Jackie na obisku Dallasa 2. novembra 1963.

Objavljeno
20. februar 2007 21.30
John F. Kennedy
Dallas - V javnost je prišel dosedaj neobjavljeni dokumentarni film o atentatu na predsednika Johna Kennedya 22. novembra 1963. Nemi film prikazuje zadnje trenutke vožnje predsednika Kennedyja s svojo ženo Jackie v avtomobilski povorki v Dallasu pred ubojem. Amaterski snemalec George Jefferies ga je posnel z 8 milimetrsko kamero. Jefferies trdi, da je pred 40. leti mislil, da so bili ti posnetki nepomembni. Muzejski kurator Gary Mack pa je rekel, da film ponuja novo hrano predvsem izdelovalcem teorij zarot, a tudi možnost za zbiranje novih dejstev.

Ali film lahko predstavi nova dejstva o uboju Kennedya?

Kurator, ki se je odzval na besede snemalca Jefferiesa, je hkrati dejal: “Kdorkoli, ki je v objektiv ujel avtomobilsko povorko, meni, da so njegove slike nepomembe, toda zgodovinarjem so vse fotografije, tudi domači amaterski posnetki - pomembni , ker lahko odgovorijo na vprašanja, ki jih bodo postavljali v prihodnosti.” Zaupni dokumenti o uboju Kennedija bodo dostopni javnosti leta 2028. Zgodovinarji se ravnajo po znanstvenih zakonitostih zbiranja, sintetiziranja in analiziranja dejstev. Tako se lahko ubranijo izdelovanja raznih teorij zarot.

Zasebni posnetek sta George Jefferies in njegov zet Wayne Grahamje podarila muzeju Sixth Floor v Dallasu. Nastal je manj kot 90 sekund pred Kennedyjevo smrtjo, prikazuje pa tudi 40 sekund prizorišča zločina naslednji dan. Doslej je najboljši in najbolj znan posnetek Kennedyjevih zadnjih trenutkov posnel Abraham Zapruder.

Dokumantarni film Georgea Jefferiesa o zadnji vožnji predsednika Kennedya si lahko ogledate na prikazovalniku spodaj ali na na spletni strani http: //www.jfk.org/