Kim Jong II. odredil zaplembo japonskih avtomobilov

Uredba bo težko izvedljiva, saj je večina avtomobilov v tej komunistični državi japonskega porekla. Izjema so le visoki vladni predstavniki, ki vozijo nemške avtomobile.

Objavljeno
19. februar 2007 14.45
Kim Jong II. odredil zaplembo japonskih avtomobilov
Seul - Severnokorejski voditelj Kim Jong II. je odredil zaplembo večine japonskih avtomobilov v državi. Za ukrep se je odločil po tem, ko je po obisku spominske palače, kjer se nahaja balzamirano truplo njegovega očeta, na cesti videl pokvarjen japonski avtomobil, ki je oviral promet.

Uredba severnokorejskega voditelja naj ne bi veljala za avtomobile, ki jih uporabljajo agenti severnokorejske obveščevalne službe in za avtomobile, ki so bili podarjeni filmskim zvezdam in športnikom.

Južnokorejski mediji menijo, da je vprašljivo, če bo ukrep sploh izvedljiv, saj je večina avtomobilov v tej komunistični državi japonskega porekla. Izjema so le visoki vladni predstavniki, ki vozijo nemške avtomobile.

Slabi odnosi med Severno Korejo in Japonsko izvirajo iz 70. let


Odnosi med Severno Korejo in Japonsko so se poslabšali po severnokorejski ugrabitvi 13 Japoncev v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Pjongjang je pet talcev sicer izpustil, ostali pa naj bi bili po navedbah severnokorejskih oblasti že pokojni.

Odnosi med državama so se še dodatno zaostrili, potem ko je Japonska kljub doseženemu dogovoru na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu odklonila pomoč Severni Koreji prav zaradi nerešenega vprašanja ugrabljenih japonskih državljanov, saj Tokio meni, da bi ti lahko bili še živi.