Kimov sin Džong Nam v kraljestvu igralnic

Sin severnokorejskega voditelja Kim Džong Nam obiskuje igralnice v Macauu, kjer živi z družino v hotelih s petimi zvezdicami.

Objavljeno
05. februar 2007 07.00
Kim Džong Il s sinom Kim Džong Namom. Fotografija je bila posneta leta, identiteta Nama ni povsem znana.
Peking – Sin severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila že nekaj let živi v Macauu in nekdanjo portugalsko kolonijo doživlja kot svoj dom. Po pisanju hongkonškega časnika South China Morning Post biva Kim Džong Nam, najstarejši potomec dinastije in morebitni naslednik svojega očeta na predsedniškem položaju, v hotelih s petimi zvezdicami, njegova družina pa živi v vili na otoku Coloane. Govorice, da Kim mlajši pogosto obiskuje igralnice in restavracije v Macauu, so potrdili, pač pa je še vedno nejasna njegova vloga v denarnih transakcijah v tamkajšnji banki, proti kateri so ZDA enostransko razglasile sankcije.

Še več: Banco Delta Asia je postala ključno vprašanje v pripravah na nadaljevanje pogajanj o jedrski razorožitvi in Pjongjang vztraja, naj se odmrzne račun s 24 milijoni dolarjev, kar bi bil v njihovih očeh dokaz, da Američani niso več sovražno razpoloženi proti Kimovemu režimu. Odposlanec ameriškega ministrstva za finance Daniel Glaser, ki se je te dni mudil v Pekingu, je potrdil sume Washingtona, da so v tej banki na 50 računih, odprtih na ime posrednikov, ki so vsi povezani s severnokorejskimi partnerji, prali denar. Po zatrjevanjih Američanov obstajajo indici, da s temi sredstvi vzdržujejo kriminalno združbo, ki se ukvarja s tihotapljenjem orožja, mamil in ponarejenih ameriških dolarjev.

Med Macauom in Pjongjangom se že več kot štiri desetletja pne poslovni most, 35-letni Kim Džong Nam pa pogosto prihaja v idilično mestece, kjer je čutiti močan sredozemski vpliv, odkar so ga maja 2001 na japonskem letališču prijeli s ponarejenim potnim listom Dominikanske republike. Spremljali sta ga ženski (žena in sorodnica) in štiriletni otrok, domnevno njegov sin, vsi skupaj pa naj bi bili namenjeni v tokijski Disneyland. Odtlej njegov oče ni želel, da bi se preveč približal Pjongjangu, kitajske oblasti pa so mu, kakor poroča hongkonški časnik, izdale dovoljenje za bivanje v Macauu – pod pogojem, da se ne bo vpletal v javne škandale.

Kima mlajšega so v preteklih letih pogosto videvali v skromnih restavracijah, brez spremstva telesnih stražarjev, a vedno v družbi prijateljev. Otok, na katerem živi njegova družina, je zanj preveč miren, in raje prenočuje v hotelu Mandarin, pri srcu pa so mu tudi nočni klubi v hotelu Lisboa. Kot otrok je bil Kim mlajši računalniški navdušenec in je, dokler je še živel v Pjongjangu, pomagal postavljati na noge Korejsko računalniško središče, ki naj bi tajnim službam zagotovilo dostop do najsodobnejših tehnologij, denimo računalniške prepoznave glasu ali prstnih odtisov. V Macauu se je njegovo računalniško navdušenje skrčilo na uporabo igralniških avtomatov, kar po pričevanju očividcev počne z užitkom. V zadnjih letih je Kim Džong Nam nekajkrat potoval na Kitajsko, v Evropo in na Tajsko, najverjetneje pod lažnim imenom in s potnim listom Dominikanske republike ali Portugalske.

Preberite v današnji tiskani izdaji Dela