Kitajci bučno v novo leto

Kitajci v Aziji in drugod po svetu so vstopili v novo leto po lunarnem koledarju. Tako so iz leta psa vstopili v leto prašiča, ki je povezan s plodnostjo in možatostjo. Praznovali so tudi Kitajci v Sloveniji.

Objavljeno
18. februar 2007 10.53
Peking/Ljubljana- Več sto milijonov Kitajcev se je pred današnjim začetkom novega leta podalo na obisk v domači kraj. Na pot se jih je z vlakom podalo okoli 155 milijonov, še več pa se jih je k družinam zapeljalo z avtobusi, avtomobili in ladjami. V zadnjih dveh tednih so Kitajci pokupili tudi letalske vozovnice na okoli 4000 letih, okoli 455 milijonov lastnikov mobilnih telefonov pa je v soboto vsako uro poslalo več kot 40 milijonov sporočil z najboljšimi željami.

Kitajsko novo leto je predvsem družinski praznik in je ena redkih priložnosti, ko se ob domačem ognjišču zbere vsa družina, zaznamujejo pa ga tudi pisani ognjemeti in pokanje petard. Vedeževalci medtem napovedujejo, da bo letošnje leto v znamenju prašiča ugodno za naraščaj, hkrati pa opozarjajo pred epidemijami, naravnimi nesrečami in nasiljem po vsem svetu.

Kitajski delavci so letos zasedli skoraj vse zmogljivosti javnih prevoznih sredstev. Na Kitajskem namreč narašča število delavcev, ki se s podeželja v želji po boljšem zaslužku preselijo v velika mesta, kot sta Peking in Šanghaj, kjer se največkrat zaposlijo kot gradbeni delavci.

Po besedah zaposlenih na železniški postaji v Pekingu si večina delavcev še vedno ne more privoščiti potovanja z letali, zato je bila gneča na železniških postajah v zadnjih dneh neznosna. Kljub prerivanju pred okenci na železniških postajah so se Kitajci že veselili poti domov."Zelo sem srečen, ker bom kmalu videl družino in prijatelje, s katerimi bom praznoval novo leto," je povedal Liu Juanhong, ki je kupoval vozovnico za pot v domačo provinco Henan.

Po pisanju kitajskega časnika The People'Daily naj bi med 40-dnevnim praznovanjem iz mest na podeželje in nazaj potovali okoli dve milijardi ljudi. Kitajska oblast je sicer v zadnjih letih podaljšala število dela prostih dni ob novem letu na teden dni, s čimer naj bi spodbudila predvsem razvoj turizma. Poleg tega sta Kitajska in Tajvan tudi tokrat uvedla zdaj že tradicionalne neposredne čarterske lete preko Tajvanske ožine.

V leto prašiča tudi Kitajci v Sloveniji

Enega izmed najpomembnejših tradicionalnih kitajskih praznikov so obeležili tudi Kitajci v Sloveniji, in sicer s tradicionalno večerjo na predvečer novega leta, ki pa je bila bolj zaprtega tipa, so sporočili iz Slovensko-kitajskega društva. Tako so iz leta psa vstopili v leto prašiča, ki je povezan s plodnostjo in možatostjo. Roditi otroka v letu prašiča za Kitajce pomeni veliko srečo, saj bo ta otrok vesel in pošten.

Praznovanje kitajskega novega leta je povezano z obiski sorodnikov in prijateljev ter z uporabo rdeče barve. Sorodniki se tudi na novo leto zberejo pri večerji, ki tradicionalno vključuje piščanca in ribo. V dneh pred novim letom pa kitajske družine temeljito prečistijo svoje domove. Verjamejo namreč, da čiščenje prepreči nesrečo v letu, ki prihaja.

V Sloveniji okoli 500 Kitajcev

V Sloveniji naj bi trenutno živelo okoli 500 Kitajcev, so povedali na kitajskem veleposlaništvu v Ljubljani. Od osamosvojitve Slovenije (torej od 25. junija 1991) dalje, ko je pričel veljati zakon o državljanstvu, pa je slovensko državljanstvo sprejelo 21 kitajskih državljanov, so povedali na ministrstvu za notranje zadeve.

Kot na ministrstvu še dodajajo, je imelo konec lanskega leta 108 kitajskih državljanov veljavno dovoljenje za začasno prebivanje in 289 kitajskih državljanov veljavno dovoljenje za stalno prebivanje v naši državi. Od skupaj 108 kitajskih državljanov z veljavnim dovoljenjem za začasno prebivanje jih je imelo 108 veljavno dovoljenje za začasno prebivanje iz razloga zaposlitve ali dela, 56 iz razloga združitve družine, 10 iz razloga študija, 6 otrokom kitajskih državljanov, rojenih v Sloveniji, pa je bilo dovoljenje izdano po uradni dolžnosti v skladu z 38. členom zakona o tujcih, ker je ob rojstvu otroka eden od staršev imel veljavno dovoljenje za začasno prebivanje.

Najpogostejši razlog, zaradi katerega kitajski državljani pridobijo dovoljenje za prebivanje v Sloveniji, je tako zaposlitev ali delo, sledi pa razlog združitve družine.

Praznovanje kitajskega novega leta bo 24. februarja pripravilo Slovensko-kitajsko društvo, ki je bilo ustanovljeno februarja lani. Kot so povedali na društvu, bo praznovanje bolj kulturne narave, šlo bo namreč za predstavitev kitajske kulture.

Po kitajskem zodiaku ali živalskem dvanajstletnem krogu leto prašiča traja približno eno leto, natančno do 7. februarja 2008. Upošteva se pravilo, da se novo leto na Kitajskem začne po drugi mladi luni, po zimskem sončnem obratu in ima vedno drug datum, za razliko od zahodnega, ki je fiksen, 1. januar. Po kitajskem horoskopu je prašič simbol bogastva, blaginje in sreče.