Kitajska in Rusija največji proizvajalki piratskih izdelkov

Voditelji velikih podjetij so v raziskavi ICC označili Kitajsko in Rusijo za največji legli piratstva in najhujši kršiteljici pravil s področja intelektualne lastnine.

Objavljeno
03. februar 2007 10.18
Piratski DVD na prodajnih policah Kitajskih trgovin
Peking - Voditelji velikih podjetij so v raziskavi, ki jo je v sodelovanju z londonsko poslovno šolo Cass izvedla Mednarodna trgovinska zbornica (ICC), označili Kitajsko in Rusijo za največji legli piratstva in najhujši kršiteljici pravil s področja intelektualne lastnine. Med drugimi večjimi kršiteljicami so vprašani poslovneži navedli še Indijo, Brazilijo in Indonezijo.

Kitajska v svetu velja za največji izvor ponarejenega blaga. S Kitajske tako prihaja vse, od ponarejenih filmov do dizajnerskih oblačil, hrane in zdravil proti AIDS-u. Tudi podatki EU kažejo, da ima dve tretjini ponarejenega blaga, zaseženega v Evropi, kitajske korenine. Prav tako pa vedno pomembnejša proizvajalka ponarejenega blaga postaja Rusija.

Avtorji raziskave se niso ukvarjali s tem, koliko piratstvo stane družbe, ki proizvajajo originalne izdelke. Vendar so v ZDA izračunali, da samo s piratskimi izdelki, ki prihajajo s Kitajske, družbe po svetu utrpijo do 30 milijard evrov škode. Prav tako raziskava ni ocenila škode, ki jo ponarejeni izdelki puščajo na zdravju ljudi. Kitajska se je namreč srečala denimo že z likerjem, ki je bil izdelan iz industrijskega alkohola, zaradi ponarejenega mleka v prahu pa so zabeležili več smrti dojenčkov, ki so trpeli zaradi podhranjenosti.

V raziskavi so vprašani razvrstili države po tem, kakšna je njihova zakonska podlaga za preprečevanje piratstva in kršenja intelektualne lastnine. Ob prej omenjenih štirih državah so se med hujšimi kršiteljicami znašle še Vietnam, Tajvan, Pakistan, Turčija in Ukrajina. Po ocenah generalnega sekretarja ICC Guyja Sebbana razpon držav kaže na to, da je piratstvo razširjeno po vsem svetu in zato kot problem potrebuje tudi globalno rešitev.

Na bolj častnem koncu lestvice so se med tistimi, ki imajo po raziskavi sodeč najbolje urejeno področje varovanja intelektualne lastnine in patentov na prvem mestu znašle ZDA, sledijo pa jim Velika Britanija, Nemčija, Francija, Japonska, Kanada, Švica, Nizozemska, Singapur in Avstralija. Vprašani so v anketi sicer ocenili, da polovico denarja, ki ga njihove družbe porabijo za raziskave, gre za razvijanje tehnologije in strategij za preprečevanje piratstva.

Prek 100 milijard dolarjev škode letno

Ponarejanje in piratstvo staneta svetovno gospodarstvo vsako leto vsaj 100 milijard dolarjev, so na tretjem svetovnem kongresu o boju proti piratstvu in ponarejanju v Ženevi poudarili predstavniki svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO). Po pojasnilih organizacije je tako danes skorajda vsak proizvod na trgu tarča ponarejanja in piratstva, kar ogroža zdravje in varnost ljudi ter spodkopava gospodarski razvoj.