Kitajski intelektualci proti “zahodnjaškemu” božiču

Skupina intelektualcev iz treh elitnih kitajskih univerz je v spletni peticiji ostro kritizirala slavljenje božiča na nekrščanskem Kitajskem in pozvala ljudi, naj se uprejo invaziji zahodne kulture.

Objavljeno
25. december 2006 08.00
Božič je posebej popularen med mladimi Kitajci
Peking - Skupina intelektualcev iz treh elitnih kitajskih univerz je v spletni peticiji ostro kritizirala slavljenje božiča na nekrščanskem Kitajskem in pozvala ljudi, naj se uprejo invaziji zahodne kulture, poročajo tuje agencije.

Deset intelektualcev se je tako uprlo proti ameriški in evropski kulturi, ki se po Kitajskem širi skupaj z zahodno tehnološko in kulturno prevladoo. Za to obtožujejo tudi kitajsko oblast, ki zapostavlja kitajsko tradicijo in slepo sprejema tradicijo Zahoda, da bi povečala državno gospodarstvo. Tuje običaje tako sprejema velik del lokalnega prebivalstva, ki niti ne razume njihovega pomena.

Pri mladih Kitajcih sta med zahodnimi običaji posebej priljubljena božič in Valentinovo. Kitajske komunistične oblasti pa priznavajo samo en tradicionalni praznik, tj. lunarno novo leto.