Ključ za ohranitev ogrožene vrste? Profil na Facebooku!

V Ugandi, kjer živijo posebne ogrožene gorske gorile, so se domislili zanimive ideje, kako pridobiti sredstva za ohranitev te vrste. Gorilam so ustvarili profil na Facebooku, vsak, ki bi jih želel za prijatelja, pa bo moral odšteti en dolar.

Objavljeno
24. september 2009 14.41
Š. Ro.
Š. Ro.
Kampala - Ste se na spletnih družbenih mrežah kot je Facebook že naveličali svoji »človeških« prijateljev? Odslej boste svoje prijatelje lahko izbirali tudi živalskega sveta.

Prvo živalsko zvezdo Facebooka bo na spletu ustvarila Uganda. Svoj profil bo namreč dobila ena najbolj ogroženih vrst gorskih goril. »Friend a Gorilla« lahko torej postane tvoj prijatelj na Facebooku, za kar pa bo treba odšteti en dolar. Pridobljen denar bodo ustvarjalci projekta namenili omejenemu območju v Ugandi, kjer živi ta ogrožena vrsta goril.

 

V Afriki jih je trenutno le še približno 700. Ta posebna vrsta gorskih goril živi v gorovju Virunga ob meji med Ruando, Ugando in Kongom. Veliko teh redkih živali je na tem območju poginilo tudi pod streli vojske.

Kako pogosto bo gorila obnavljala svoj status in profil na Facebooku še ni znano. Snovalci projekta seveda upajo, da bodo z akcijo pridobili čim več sredstev, ki jih bodo namenili ohranitvi goril na tem območju.

 

Lillian Nsubuga z ugandskega urada za zaščito divjine, si želi, da bi s projektom »Focus on Africa« lahko pomagali zaščititi gorile, hkrati pa Ugando v svetu predstavili kot privlačno turistično destinacijo. Kot je dejala Nsubuga, bo imel vsak, ki ima ustvarjen profil na Facebooku, dostop do najnovejših fotografij in informacij o gorilah v nacionalnem parku Bwindi.

 

Med aktivisti, ki je pomagal ustanoviti ta projekt je tudi ameriški igralec Jason Biggs, zvezdnik komedije Ameriška pita.