Klofutanje otrok dovoljeno

Novozelandci so na referendumu podprli pravico staršev do klofutanja svojih otrok. Prvi podatki so namreč pokazali, da je dobrih 87 odstotkov volivcev za spremembo zakona iz leta 2007, ki klofutanje v vzgojne namene prepoveduje.

Objavljeno
21. avgust 2009 17.26
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Wellington - Novozelandci so na referendumu, ki je po pošti potekal od začetka avgusta, podprli pravico staršev do klofutanja svojih otrok. Prvi podatki so namreč pokazali, da je dobrih 87 odstotkov volivcev za spremembo zakona iz leta 2007, ki klofutanje v vzgojne namene prepoveduje. Po podatkih osrednje volilne komisije je na referendumu svoj glas oddalo 54 odstotkov volilnih upravičencev. A številni ljudje, vključno s premierom Johnom Keyjem, se referenduma niso udeležili, saj naj bi bilo referendumsko vprašanje - ali bi morala biti zaušnica kot del dobre starševske kazni na Novi Zelandiji kaznivo dejanje - preveč dvoumno.

Izid referenduma sicer za vlado ni zavezujoč in Key je že dejal, da podpira zakon iz leta 2007 ter ga ne namerava spreminjati, razen v primeru dokazov, da ne deluje. Namen zakona je bil sicer predvsem omejiti visoko stopnjo zlorabe otrok v državi in preprečiti staršem, ki so bili obtoženi nasilja nad otroki, da vzgojne namene uporabljajo kot izgovor.

Nasprotniki zakona medtem trdijo, da lahko vodi v kazensko preganjanje dobrih staršev. Vodja konservativne organizacije Družina na prvo mesto Bob McCoskrie meni, da vlada ne bo mogla kar ignorirati izida referenduma in bo morala spremeniti zakon.