Kontracepcija s pomočjo jedilnika?

Raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da so med ženskami močno razširjene t. i. alternativne kontracepcijske metode, s katerimi naj bi se zanositvi izognile kar s pomočjo določene hrane.

Objavljeno
05. september 2009 22.42
Š. Ro.
Š. Ro.
London - Britanci pri preprečevanju nosečnosti ne uporabljajo le uveljavljenih kontracepcijskih sredstev, temveč naj bi veljali tudi splošno razširjeni miti, da se lahko ženske tudi s hrano izognejo zanositvi.

To je pokazala raziskava farmacevtske družbe v Veliki Britaniji, kjer naj bi vsaka peta ženska verjela, da tudi sestava jedilnika vpliva na zanositev. Del teh alternativnih kontracepcijskih metod naj bi tako bil kruh in piščančja koža ter hrana, zavita v plastično folijo. Poleg tega naj bi proti zanositvi učinkovale tudi velike količine kebaba, coca-cole in ocvrte hrane.

Raziskovalci so mite o alternativnih kontracepcijskih metodah preučevali pri 1000 ženskah, starih od 18 do 50 let.

Govorice o načinih za preprečitev nosečnosti naj bi sicer med ljudmi krožile že več kot tisoč let. Tako so partnerji že v antičnih časih pred spolnim odnosom uživali med in krokodilje iztrebke, po tem pa se umivali z morskimi spužvami in se mazali s čebeljim voskom. Za najbolj opojno od teh substanc pa je veljal alkohol, ki so ga varili iz bobrovih mod.

Čeprav gre za vrsto nenavadnih in dvomljivih metod, pa dr. Annie Evans, specialistka v zdravstvenem centru za spolnost v Bristolu, meni, da so nekatere morda še vedno žive. »Posledično ne preseneča dejstvo, da ima Velika Britanija največji odstotek nenačrtovanih nosečnosti v Evropi,« je dejala.

Raziskava pa je razkrila še številne zgodbe, ki med ljudmi krožijo o kontracepcijskih tabletah. Tako naj bi vsaka deseta ženska v Veliki Britaniji verjela, da po prenehanju jemanja tablet traja še nekaj let, preden lahko spet zanosi. Nekatere pa naj bi celo verjele, da jih tablete ščitijo tudi pred virusom HIV. »To je zaskrbljujoče, a ne presenetljivo. Ljudi bi očitno morali bolje poučiti o kontracepciji. Pomembno je, da imajo do nje vsi čim lažji in čim preprostejši dostop,« je dejal strokovnjak na tem področju Steve Field.