Kosilo na prostem

Na bližnjem travniku razgrnimo ležalno blazino, na vrt ali balkon pa hitro prinesimo stole, mizo, jo lepo pogrnimo, prinesimo krožnike, kozarce, pribor in pravkar spečene piščančje zrezke s čemažem iz kuhinje ter solato s testeninami.

Objavljeno
30. april 2009 21.08
Mojca Koman
Mojca Koman
Koledarsko prvi pomladni dan je sicer že daleč za nami, a pravi pomladni dnevi nastopijo zares šele maja. Načeloma velja, da ne posedamo po travi, dokler je v imenu meseca še črka R. Tako so nas učili naši starši, njih njihovi starši, tako verjetno učimo zdaj tudi svoje otroke. In maj je prvi mesec v letu brez znamenite črke v imenu. Zato le pogumno! Na bližnjem travniku razgrnimo ležalno blazino, na vrt ali balkon pa hitro prinesimo stole, mizo, jo lepo pogrnimo, s ščipalko priščipnimo prt ob mizo, da nam ga veter ne odpihne, prinesimo krožnike, kozarce, pribor in pravkar spečene piščančje zrezke s čemažem iz kuhinje ter solato s testeninami. Dober tek!

 

P. S: Vse zapisano velja, če izza oblakov kuka sonce.




Piščančji zrezki s čemažem, solata s testeninami in zelenjavo, jagodni napitek s sladoledom

 

Sestavine za 4 jedce:

 

400 g piščančjih prsi brez kosti in kože, sveži listi čemaža ali čemaž v oljčnem olju, nekaj žlic kisle smetane, sok 1 limone, olje, sol
300-400 g testenin, 450 g (zamrznjene) poljubne zelenjave
250 g jagod, vaniljev sladoled, mleko, sladkor po okusu

 

1.Narezano zelenjavo in testenine posebej ali skupaj skuhamo v slanem kropu.

 

2.Meso narežemo na majhne zrezke, jih pokapamo z limonovim sokom, pokrijemo in pustimo marinirati v hladilniku deset minut. Kislo smetano zmešamo z narezanimi svežimi listi čemaža ali s čemažem v oljčnem olju, po potrebi solimo.

 

3.V posodici zmešamo preostali limonov sok, sol, olje in s tem prelijemo ohlajene testenine z zelenjavo.

 

4.Marinirano meso na obeh straneh popečemo na (narebrani) ponvi, na koncu solimo. Ponudimo na prostem s čemaževim namazom in solato.

 

5.Za posladek v mešalniku zmešamo sveže jagode, mleko, sladkor in nekaj kepic sladoleda. Ponudimo z dolgo žličko ali slamico.

 

Koristen nasvet:

 

Čemaž ima izrazit vonj in okus, zato v solato ne dodajamo čebule ali zelišč z močnim okusom.
Zelenjavo poljubno dodajamo testeninam glede na ponudbo v sezoni, sicer pa je bolje in ceneje, če uporabimo zamrznjeno.


Iz priloge Odprta kuhinja