Kozarec vina močno poveča verjetnost nastanka raka

Po svetu že več desetletij kroži prepričanje o blagodejnih učinkih vina, toda najnovejša francoska študija je pokazala, da lahko že majhna količina vina več kot podvoji tveganje za nastanek raka.

Objavljeno
24. februar 2009 14.39
Ma.J.
Ma.J.
Pariz - Po svetu že več desetletij kroži prepričanje o blagodejnih učinkih vina, še posebej črnega, toda nova študija francoskih znanstvenikov je to trditev pokazala v drugačni luči. Ugotovili so namreč, da lahko že majhna količina vina več kot podvoji tveganje za nastanek raka.

 

Študijo je objavil francoski Nacionalni inštitut za raka, financiralo pa jo je francosko ministrstvo za zdravstvo. Znanstveniki so po opravljeni raziskavi ugotovili, da že 1,25 decilitra vina na dan povečuje tveganje za razvoj raka na ustih in grlu za 168 odstotkov. Prav tako se drastično povečuje tveganje za nastanek raka na grlu, glasilkah, požiralniku in črevesju pri ljudeh, ki vino uživajo vsak dan.

 

Razlog za tolikšno nevarnost je po mnenju francoskih znanstvenikov pretvorba etanola v kancerogeni acetaldehid, ki škodi zdravim celicam. Tveganje se povečuje sorazmerno z večjo porabo alkohola - najbolj rizična skupina so tako ljudje, ki kozarec vina "za zdravje" spijejo vsak dan.

 

Rezultati te študije nasprotujejo tistim iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so pokazali, da so antioksidanti v vinu koristni za zdravje, in študiji Svetovne zdravstvene organizacije, ki je ugotovila, da uživanje majhnih količin vina zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

 

Francija je sicer znana kot svetovna prestolnica vina, po skupni porabi alkohola pa je zasidrana na 17. mestu, z okoli 11 litri čistega alkohola, ki ga letno zaužije vsak Francoz. Prvo mesto zaseda Luksemburg s 16 litri, sledijo pa mu Madžarska, Irska in Moldavija.

 

Novica o škodljivosti vina pa je povzročila nezadovoljstvo med francoskimi vinarji, ki menijo, da se mora pregon vina končati.