Lani rekordnih 4,4 milijarde potnikov v zraku

Število potnikov na letališčih po svetu se je lani v primerjavi z letom 2005 povečalo za pet odstotkov na rekordnih 4,4 milijarde, za štiri odstotke na 84,5 milijona ton se je povečal tudi tovorni letalski promet.

Objavljeno
11. marec 2007 12.10
Dubajsko letališče
Ženeva - Število potnikov na letališčih po svetu se je lani v primerjavi z letom 2005 povečalo za pet odstotkov na rekordnih 4,4 milijarde, za štiri odstotke na 84,5 milijona ton se je povečal tudi tovorni letalski promet. Obseg mednarodnega letalskega prometa se je lani povečal za 6,7 odstotka na 1,79 milijarde potnikov, obseg mednarodnega tovornega prometa pa za 6,3 odstotka na 51,22 milijona ton, so sporočili iz mednarodne zveze svetovnih letališč Airports Council International (ACI).

Evropa in Afrika s šestodstotno rastjo

Največjo rast števila potnikov so zabeležili v azijsko-pacifiški regiji, kjer se je število potnikov povzpelo na 978 milijonov, kar je 10,3 odstotka več kot leto prej. Precejšnjo rast je opaziti tudi na Bližnjem vzhodu, kjer se je število potnikov v primerjalnem obdobju povečalo za osem odstotkov. Sledita Evropa in Afrika s šestodstotno rastjo.

Obseg tovornega prometa se je najbolj povečal v azijsko-pacifiški regiji, in sicer za skoraj osem odstotkov na 27,5 milijona ton, na Bližnjem vzhodu pa za skoraj sedem odstotkov na 3,76 milijona ton. Obseg tovornega prometa je bil največji v Severni Ameriki in je znašal 35 milijonov ton.